Scurgerile radioactive s-au înregistrat la Zaporijia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată în apropiere de Zaporojie. Potrivit Russia Today, care citează raportul serviciilor de urgenţă din Ucraina, nivelul radiaţiilor este de 16 ori mai mare decât limita normală.

Nu se cunoaşte deocamdată cauza scurgerilor radioactive. Duminică, unul dintre cele şase reactoare ale centralei nucleare a fost oprit din cauza unei defecţiuni tehnice.

A fost pentru a doua oară într-o lună când acest lucru s-a întâmplat. Reactorul respectiv funcţiona la o capacitate redusă, au anunţat atunci oficialii ucraineni. Centrala nucleară se află în centrul Ucrainei, la aproximativ 700 de kilometri de ţara noastră.

Premierul ucrainean Arsenii Iateniuk a anunţat, pe 3 decembrie, producerea unui accident minor la centrala nucleară Zaporijia, din sud-estul ţării, potrivit Reuters.

Arseni Iaţeniuk a cerut ministrului Energiei să ţină o conferinţă de presă despre acest incident.

Ministrul ucrainean al Energiei a declarat că s-au produs pagube minore şi că centrala nucleară funcţionează sub capacitatea normală.

Reactorul a fost oprit, iar cateva zeci de sate si orase au ramas fara curent electric.

Potrivit agenţiei Interefax, accidentul ar fi condus la oprirea grupului 3 al centralei, cu o putere de 1.000 MW, ceea ce a condus la oprirea alimentării cu energie electrică a unor zone din estul ţării.

Centrala de la Zaporijia are şase reactoare, cu o putere instalată totală de 6.000 MW.

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here