Potrivit deciziei luate de judecătorii de la Curtea Supremă, luată după o sesizare a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, ridicarea mașinilor este o practică ilegală și că nu poate fi reglementată de consiliile locale.

Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat ridicarea mașinilor parcate ilegal pentru că se consideră ca această măsură afectează dreptul de proprietate a cetățeanului.

Curtea Supremă ia, luni, o decizie importantă pentru toți șoferii.

Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție judecă, luni, recursul formulat de Avocatul Poporului cu privire la legalitatea ridicării mașinilor staționate neregulamentar.

„Vă solicităm să constatați că problema de drept prezentată a primit o soluționare diferită din partea instanțelor judecătorești și, printr-o decizie obligatorie, să stabiliți modul unitar de interpretare și aplicare a dispozițiilor legale incidente”, se arată în recursul formulat de Avocatul poporului, potrivit căruia examinarea jurisprudenței la nivel național a scos la iveală faptul că instanțele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce privește legalitatea hotărârilor consiliilor locale având ca obiect reglementarea procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, potrivit evz.ro.

Astfel, potrivit unei orientări jurisprudențiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar, constatarea și aplicarea contravențiilor sunt lovite de nulitate, întrucât stabilesc și sancționează contravenții în domeniul circulației rutiere.

Alte instanțe de judecată au avut însă o abordare diferită, apreciind că posibilitatea reglementării procedurii ridicării vehiculelor staționate neregulamentar prin acte administrative cu caracter normativ emise de autoritățile publice locale rezultă din interpretarea unor dispoziții din Ordonanța de urgență nr. 195/2002 și ținând seama de faptul că regulamentul în cazul specific al ridicării vehiculelor staționate neregulamentar poate fi adoptat și prin alte acte normative decât prin hotărâre de guvern.

„Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar depășesc competența ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forță juridică superioară”, se mai în recursul citat.

Abonare
Related Tags:Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here