Pe vremea mamei și bunicii mele exista această tradiție, această lege nescrisă dar cunoscută și respectată de toată lumea, conform căreia femeia trebuia să preia numele de familie al soțului, după căsătorie. Îmi place să cred că în 2014 acest lucru s-a schimbat. 

Nu mică mi-a fost stupoarea când am aflat de la femeile din viața mea, care sunt ceva mai în vârstă și mai trecute prin viață decât mine, că este ceva absolut normal ca eu să preiau numele de familie al viitorului meu soț după căsătorie. Doar săracul tata m-a susținut când a aflat că vreau să mă numesc la fel și după ce mă voi căsători, nu de alta, dar nu a fost în stare să facă băieți și ar vrea totuși ca numele lui să meargă mai departe și să mai supraviețuiască o generație.

Am aflat de la mama că femeile vremurilor trecute nici măcar nu își punea probleme legate de păstrarea numelui. Era un subiect tabu pentru ele și din păcate încă mai e pentru multe dintre domnișoarele pe care eu le cunosc și care au fost “învățate” de familie că nu este normal să îți păstrezi numele de familie. “Doar vedetele își păstrează numele! Tu nu ai niciun motiv să o faci”, îmi zicea bunica ori de câte ori deschideam subiectul.

Mai tristă decât asta este mentalitate unor bărbați, conform căreia ar fi «mai puțin bărbați» dacă femeia cu care s-ar căsători nu ar renunța la numele familiei ei. De parcă ar trebui să fim însemnate sau așa ceva! Sau de parcă bărbăția lui tocmai în asta constă. De cele mai multe ori, doamnele sau domnișoarele, din dorința disperată de a primi titlul de “soție”, se amăgesc spunându-și că până la urmă nu este ceva atât de important.

Tradițiile se mai schimbă!

Dacă ne-am întoarce puțin în timp, am observa că sunt diverse obiceiuri și tradiții pe care nici măcar nu le știm sau care și-au pierdut din importanță. Schimbarea numelui femeii după căsătorie este, în fond, tot o tradiție și nu ar trebuie să vedem schimbarea și adaptarea ei la vremurile în care trăim ca pe un aspect negativ. Mai mult decât atât, ar trebui să fie o alegere, nu a familiei, nu a barbatului, ci o alegere a femeii!

Motivele care pot sta în spatele unei astfel de decizii diferă de la o persoană la alta. Unele femei decid să îl păstreze pentru că au ajuns să fie relativ cunoscute și numele lor face parte din ceea ce sunt, altele pot decide că numele soțului este unul hidos și că ar fi mai mult decât rușinate să îl poarte, caz în care recomand cu căldură să încerce să își convingă partenerul să preia numele lor de familie, iar altele pur și simplu nu se pot despărți de numele lor de familie.

Personal, nu fac parte din nicio categorie de mai sus. Am decis să îmi păstrez numele de familie și după căsătorie doar pentru că alții nu vor ca eu să fac acest lucru. Este o alegere care îmi aparține și nu voi renunța la ea pentru nimic și pentru nimeni. Nu încurajez pe nimeni să facă la fel, dar le încurajez din tot sufletul pe femeile care își doresc asta dar nu au suficent curaj să spere că poate fi posibil.

Tu ce părere ai despre schimbarea numelui femeii după căsătorie?

(sursa foto)

Abonare
Distribuie:32030

1 COMMENT

  1. buna fetelor acum am citit articolul, ce sa v spun eu o sa ma casatoresc in italia cu un italian si aici legea e ca tu sa iti ti numele tau cu care te-ai nascut dar copilul va loa doar numele tatalui, deci ce sa va spun decat ca eu as fi dorit sa avem toti acelasi nume sa fim un nucleu familiar noi. Crede-ti ca a duce numele mai departe inseamna a-ti pastra numele? nu e chiar asa cel putin nu peste tot si nu in orice situatie. Daca iti pastrezi numele si tatal nu recunoaste copilul atunci ia numele tau asa poti duce mai departe numele, altfel nu. Evident alegerea va apartine. Eu am incercat sa iau numele lui dar legea de aici nu mi-l schimba asa ca accept pt ca suntem fericiti si pentru ca ne iubim si e mai important decat numele din punctul meu de vedere. va pup

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here