Ne confruntam cu o explozie de inteligenta artificiala (AI) fara egal. 2023 a fost anul in care AI generativa, in special, a revolutionat modul in care cream continut. ChatGPT este varful unui aisberg tehnologic care surprinde piata si care poate reprezenta o mare oportunitate pentru afaceri. Intr-un mediu economic marcat de incertitudine, noile tehnologii, si in special AI, pot fi foarte benefice pentru freelanceri si companii de orice dimensiune. Este important sa avem cele mai bune solutii digitale si sa studiem tendintele de marketing si consum care pot fi afectate de aceasta noua IA generativa, capabila sa creeze continut util. 

Iata cele 10 tendinte care vor influenta companiile si consumatorii datorita dezvoltarii spectaculoase a inteligentei artificiale.  

Revolutia continutului: IA generativa 

Inteligenta artificiala generativa (AI) este tendinta numarul unu care revolutioneaza modul in care este creat si distribuit continutul . AI generativa are potentialul de a schimba modul in care companiile creeaza continut personalizat, economisind timp si bani in acest proces. Aceasta IA functioneaza prin invatarea automata profunda, care utilizeaza algoritmi si tehnici de procesare a limbajului natural pentru a crea continut coerent alimentat cu milioane de puncte de date si parametri prestabiliti de invatare automata. 

Companiile pot folosi AI generativa pentru a crea imagini originale, personalizate, muzica, voce sau text pentru marcile lor rapid si credibil, si pentru a automatiza sarcinile si a intra in procese creative. In plus, combinand AI generativa cu alte instrumente, cum ar fi chatbot-urile, companiile pot automatiza sarcinile de afaceri, cum ar fi gestionarea raspunsurilor serviciului clienti, cu un model de conversatie intrebare-raspuns mai profund, mai natural, interactiune si nivel de invatare, ceea ce face dificila. pentru a discerne daca conversatia este umana sau artificiala. 

Inteligenta artificiala generativa modifica obiceiurile de utilizare ale consumatorilor pe Internet , modul in care consumam informatii, modul in care cautam continut, revizuim produsele/serviciile si pozitia in motoarele de cautare. De asemenea, afecteaza instrumentele de editare a imaginilor si a textului, cum ar fi Photoshop si WordPress, si bancile de imagini, precum Gettyimages si Shutterstock, care incorporeaza tehnologii de imagine si text pentru a oferi noi functionalitati, produse si servicii. 

Inteligenta artificiala generativa face continutul mai democratic si descentralizat fata de marci. Ofera consumatorului autonomie de a-si genera propriul continut unic (UGC – User generated Content) pe care il poate tokeniza (prin NFT si blockchain) si chiar comercializa, pentru a obtine beneficii. Acest lucru va aduce noi modele de afaceri, moduri de comunicare si relationare cu utilizatorii : crearea de comunitati si oferirea de formate de co-creare. 

Economie comportamentala. Intentia vs. Comportament? 

Tendinta economiei comportamentale, care se concentreaza pe intelegerea mecanismelor creierului care influenteaza luarea deciziilor umane, exista inca din cele mai vechi timpuri. Creierul uman este programat sa optimizeze consumul de energie si, in orice luare a deciziilor, creierul rapid se activeaza mai repede decat creierul lent, ceea ce duce la decizii bazate pe scurtaturi si partiniri cognitive.  

Acest lucru provoaca credinta ca clientii si companiile maximizeaza profiturile in orice circumstanta si declanseaza obsesia de a crea experiente pozitive memorabile, astfel incat sa fie amintite. Explorarea economiei comportamentale ajuta la intelegerea deciziilor irationale, dar previzibile pe care le luam in fiecare zi si poate reduce decalajul dintre intentie si comportament. Diagnoza buna cu executie excelenta face diferenta in obtinerea de informatii profunde ale clientilor si aplicarea acestora in principalele calatorii ale ciclului de viata al clientului pentru a imbunatati relatia si pentru a proiecta produse si servicii bazate pe nevoi reale .  

Companiile care folosesc aceste practici intr-un mod structurat obtin rezultate mai bune in afaceri sau impactul campaniilor institutionale. In acest sens, ele pot fi aplicate in diferite domenii de afaceri, de la stabilirea preturilor pana la gestionarea motivatiilor si stimulentelor angajatilor. 

Lupta pentru monetizarea continutului 

Monetizarea continutului a devenit o tendinta cheie in lumea digitala. Simbioza dintre marile platforme tehnologice si creatorii de continut a generat beneficii reciproce in ultimii ani, dar investitiile tot mai mari in publicitatea digitala au destabilizat aceasta relatie. 

 Potrivit unui studiu Adobe, numarul creatorilor de continut a crescut cu 165 de milioane de oameni in ultimii doi ani, ajungand la 303 milioane. Tari precum Brazilia si Spania se remarca prin cei 106 si, respectiv, 17 milioane de generatori de continut. Analiza Insider Intelligence arata, de asemenea, ca pana in 2023, aproape 70% dintre utilizatorii de internet din generatia Z vor folosi TikTok . Acest volum evidentiaza necesitatea regandirii modelului de afaceri al retelelor sociale , deoarece acestea nu pot beneficia de cele mai multe dintre beneficiile asa-numitei „Economiei creatorilor”. 

Economia creatorilor cuprinde infrastructura economica si sociala care permite munca acestor generatori de continut. Include platforme digitale precum Facebook, YouTube, Twitch, Instagram, TikTok, Twitter, LinkedIn, Substack, Discord si Patreon, precum si instrumente digitale si companii care sprijina creatorii in munca si generarea de venituri. Pana acum, ambele parti obtin venituri din publicitate generata pe platforme, acorduri cu marci si sponsorizari, modele de abonament si donatii directe de la urmaritori. Cu toate acestea, platformele in sine se indoiesc de viabilitatea acestor formate, iar consumatorii ar putea refuza sa plateasca pentru continutul pe care l-au consumat anterior gratuit. Ramane de vazut consolidarea unui model de afaceri durabil, care sa raspunda nevoilor tuturor 

Fiecare banut conteaza? Atribuirea in deciziile de cumparare 

Marketingul este o disciplina care a evoluat inca din secolul al XIX-lea si, desi au fost create diverse modele de atribuire pentru a masura impactul campaniilor de marketing asupra deciziilor de cumparare ale consumatorilor, companiile se confrunta in continuare cu dificultati in a determina care factori sunt cu adevarat influenti. Un studiu realizat de LLYC si ROI Marketing Institute a relevat ca 70% dintre companiile din America Latina si 50% din Iberia nu folosesc modele de atribuire pentru a-si monitoriza campaniile de marketing si comunicare. 

Modelele de atribuire sunt create pentru a atribui o valoare diferitilor factori care influenteaza deciziile de cumparare, cum ar fi pretul, reputatia, recomandarea, proximitatea, disponibilitatea produsului sau serviciului, recunoasterea marcii, prezenta in media digitala si altele. Pentru a face acest lucru, se efectueaza cercetari pentru a defini cat de multa pondere are fiecare factor in decizia de cumparare. Cu toate acestea, aceste modele nu sunt inca capabile sa masoare rentabilitatea economica reala a fiecarei interactiuni sau factor in decizia de cumparare. 

Cele mai avansate modele se bazeaza pe interactiuni intre diferite canale si dispozitive, precum si pe personalizare si date. Aceste modele se bazeaza pe algoritmi matematici care analizeaza separat fiecare afacere si datele clientilor existenti pentru a determina care canale au avut cel mai mare impact. Cunoasterea diferitelor puncte de contact cu clientii, sinergia dintre toate canalele, diferitele dispozitive utilizate, a fi clar obiectivul campaniei si cunoasterea buyer persona sunt factori cheie in alegerea modelelor de atribuire adecvate pentru fiecare campanie sau afacere. In acest sens, datele si AI sunt instrumente fundamentale pentru a stapani toate aceste informatii. 

CX de la Zero Party Data si personalizare 

Experienta clientilor (CX) este prioritatea principala pentru companii in 2023, conform celui mai recent studiu global privind tendintele consumatorilor de la Qualtrics. Marcile se vor confrunta cu mari provocari, schimbari si incertitudini din cauza conditiilor economice fluctuante, a progreselor tehnologice fara precedent si a asteptarilor crescute ale clientilor, facand gestionarea experientei clientilor si ascultarea si mai importante decat oricand. 

Pentru a prospera in urmatoarele luni, companiile vor trebui sa isi concentreze eforturile pe personalizarea experientei clientilor , deoarece este cel mai puternic activ pentru a o imbunatati si a crea legaturi emotionale de durata. Intr-o lume in care utilizatorii solicita atat confidentialitate, cat si personalizare, companiile pot satisface aceste asteptari utilizand date zero party , obtinute voluntar si cu deplina constientizare a clientului. 

Combinatia de date First Party si Zero Party Data va fi o strategie puternica care va oferi personalizare semnificativa, fara a compromite confidentialitatea. Dupa ce ne-am asumat parghiile esentiale pentru a construi o experienta buna pentru clienti, proiectarea unui Customer Journey (CJ), pe baza datelor pe care utilizatorii ni le ofera, va fi ceea ce ne va permite sa trecem de la o experienta Ought la o experienta Wow . 

In 2023, consumatorii vor dori ca relatiile si interactiunile lor cu marcile sa fie memorabile si experientiale. Aceasta inseamna ca marcile care doresc sa ramana relevante trebuie sa creeze puncte de contact cu clientii lor, care sa creeze experiente ganditoare si memorabile. Va fi necesara o strategie de transformare care sa ofere o solutie holistica si cu adevarat integrata pentru gestionarea corecta a experientei clientilor  omnicanal .

Preturi mari, cheltuieli mici 

Incetinirea economica globala care a fost prognozata pentru 2022 pare sa-si devina realitate previziunile la inceputul lui 2023, ceea ce reprezinta o mare provocare pentru diferite industrii din intreaga lume. Expertii globali asigura ca anul acesta va avea cel mai slab ritm de crestere din aproape trei decenii, comparabil doar cu criza financiara din 2008 si cu efectul pe care l-a avut pandemia asupra economiilor mondiale. 

Tarile emergente se vor confrunta cu un scenariu de incetinire in care slabiciunea investitiilor si a datoriei incepe sa cantareasca mult mai mult pe scena locala. Companiile din intreaga lume se confrunta deja cu acest scenariu, iar conform unui sondaj realizat de firma OhLa, in America Latina 56% dintre directorii intervievati proiecteaza ca in urmatoarele 6 luni situatia economica din tara lor se va inrautati. 

Reducerea cu 7% a pietei de publicitate din Statele Unite in timpul celui de-al doilea trimestru al anului 2022 indica proiectia reducerilor bugetare pentru 2023 ca urmare a dinamicii economice globale, potrivit Nielsen. In plus, consumatorii se pregatesc pentru o reducere considerabila a cheltuielilor. 

Cea mai accelerata tendinta este cea a preturilor ridicate si a cheltuielilor reduse, ceea ce stabileste nivelul tot mai mare de interes pe care conversatia il are in mediile digitale. Vanatorii de promovare se pregatesc sa atenueze impactul asupra economiei casnice. 

In acest sens, este de asteptat ca eforturile marcilor sa fie in diferentiere atat ca produs/serviciu, cat si ca pret, sa fie din ce in ce mai competitive cu un consumator mai prudent si mai atent la cheltuielile minime in casele lor. 

La revedere Big Data, salut Huge Data 

Era Big Data se apropie de sfarsit, iar evolutia tehnologiei ne duce catre o noua era: cea a Big Data . Datorita tehnologiilor precum IoT, GIS sau 5G, generam si stocam in mod constant date, ceea ce a determinat cresterea exponentiala a acestora. Este de asteptat ca pana in 2025 sa fie generati in lume 163 zettabytes, ceea ce reprezinta o mare provocare pentru companiile care trebuie sa stie sa foloseasca aceste informatii pentru a-si imbunatati produsele si serviciile, plasand clientul in centrul procesului. 

Problema nu va fi obtinerea informatiilor, ci modul de utilizare eficienta a acestora pentru a lua decizii strategice de afaceri. In prezent, doar 20% din informatiile disponibile sunt utilizate, deci exista un potential mare de imbunatatire in acest sens. Pentru a profita la maximum de informatii, este necesar sa avem o strategie de afaceri solida care sa ne permita sa punem intrebarile corecte ale datelor. 

Din punct de vedere al marketingului, a avea o viziune 360 ​​asupra clientului ne permite sa generam cea mai buna strategie si cea mai buna campanie de marketing, segmentand consumatorii in functie de punctele lor dure, interese si motivatii. Exista diferite tehnici si metodologii pentru atingerea acestui obiectiv, cum ar fi consolidarea datelor interne cu date externe din retelele sociale. 

Dar nu este suficient sa analizam ceea ce s-a intamplat sau se intampla, este necesar sa gasim modele de comportament care sa ne ajute sa anticipam tendintele de consum prin tehnologii precum inteligenta artificiala . Datele sunt si vor fi principalul atu al organizatiilor in era transformarii digitale, asa ca este esential sa puneti intrebarile potrivite pentru a putea profita de intregul sau potential. 

Super aplicatii, super asteptari 

Cresterea super-aplicatiilor este aici pentru a ramane, iar tot mai multe companii cauta modalitati de a integra aceasta tendinta in planul lor strategic. Elon Musk a fost unul dintre liderii in acest domeniu, propunand sa transforme Twitter intr-o Super App, ceea ce a generat mare entuziasm in randul programatorilor si iubitorilor de tehnologie din intreaga lume.  

Dar ce sunt de fapt super-aplicatiile? Acestea sunt aplicatii mobile multifunctionale care ofera o gama larga de servicii prin combinarea tehnologiei proprietare cu integrari terte. Cu aceeasi interfata, aceste aplicatii permit utilizatorului sa efectueze diverse actiuni mai eficient si fara a fi nevoit sa descarce mai multe aplicatii. 

Super-aplicatiile s-au nascut in Asia si in sectorul fintech din Africa, dar acum cresc in Europa si America. Walmart, de exemplu, isi construieste propria versiune a unei super aplicatii. Aceste aplicatii permit acumularea unei cantitati mari de date despre clienti, ceea ce permite marcilor sa-si anticipeze nevoile si sa directioneze mai bine propunerile de produse. 

Cu toate acestea, nu fiecare strateg sau lider de marketing trebuie sa urmareasca sa creeze o super aplicatie, dar ei pot invata din modul in care aceste aplicatii perturba status quo-ul mobil si stabilesc asteptari mai mari pentru aplicatii si experiente mobile in general. Ceea ce este demonstrat este ca oamenii cauta comoditate, iar super aplicatiile ocupa mai putin spatiu de stocare si permit utilizatorului sa efectueze diverse actiuni in aceeasi interfata. 

In acest sens, este important sa analizam experienta cu aplicatia care este gestionata si sa o facem mai convenabila si mai orientata spre client. Expertii de la Google si alte entitati tehnologice recomanda crearea unei aplicatii holistice care consolideaza functiile si obliga utilizatorii sa o integreze in viata lor de zi cu zi . Pe scurt, este vorba de a gandi bazat pe client si de a fi constient de asteptarile pe care super aplicatiile le genereaza utilizatorilor. 

Metaversul care nu ajunge 

Metaversul este un termen care a capatat o mare putere in ultimii ani si a fost pe punctul de a fi ales drept „cuvantul anului 2022”. Este o lume virtuala in timp real, interactiva, sociala, 3D si persistenta, in care obiectele raman in acelasi loc in spatiul virtual. Cu toate acestea, constructia sa prezinta dificultati care inseamna ca mai avem un drum lung de parcurs pentru implementarea sa integrala. 

In ciuda acestui fapt, marcile mari sunt inca foarte interesate de metavers si continua sa fie un punct de top pe agenda multor CMO, CIO si CTO. Se estimeaza ca au fost deja investite 120 de miliarde de dolari in stabilirea unor piloni, conectivitate si infrastructura pentru metavers. In plus, este din ce in ce mai obisnuit sa vedem cum companiile mari investesc in pozitii de conducere, cum ar fi Chief Metaverse Officer. 

Desi nu putem vorbi inca despre un singur metavers, exista deja diverse lumi virtuale in care multe marci se conecteaza cu consumatorii lor. Este timpul sa experimentam si sa gasim noi modalitati de a folosi mediile virtuale 3D, pe masura ce intregul metavers continua sa se dezvolte. Nu este vorba doar de abordarea tactica a unei actiuni specifice care poate fi acum dezvoltata intr-o lume virtuala, ci de invatarea ca aceasta poate insemna elaborarea unei strategii de marketing care sa permita exploatarea intregului potential al metaversului. 

Este important sa retineti ca schimbarile de platforma de aceasta amploare sunt imprevizibile si ca inovatia este recursiva si exponentiala. Prin urmare, este esential sa fii pregatit pentru viitorul metaversului, deoarece se asteapta sa fie un loc in care oamenii petrec din ce in ce mai mult timp . Brandurile trebuie sa inteleaga cum ar trebui sa participe, sa se conecteze si sa-si dezvolte afacerile in ea pentru a-si realiza intregul potential. Desi unii ar putea crede ca metaversul nu vine, este de asteptat sa soseasca si este important sa fii pregatit atunci cand se intampla asta. 

D-Commerce: descentralizat, direct si democratic 

Covid-19 a impulsionat comertul electronic la niveluri fara precedent, permitand milioanelor de oameni sa acceseze produse care nu erau considerate esentiale datorita internetului. De fapt, 90% din populatia lumii a recunoscut ca a cumparat ceva online in 2020, generand cheltuieli de 4,2 trilioane de dolari. Aceasta schimbare a obiceiurilor de cumparare este de asteptat sa marcheze viitorul comertului electronic, in care descentralizarea comertului electronic va juca un rol fundamental. 

Evolutia Web 3.0 si a tehnologiei blockchain va permite crearea unei retele complet descentralizate, eliminand nevoia de intermediari in orice tranzactie gratie criptomonedelor sau NFT-urilor. Acest context va marca o revolutie pe Internet, schimband regulile jocului care au guvernat pana acum comertul electronic. 

Pana in prezent, comertul electronic a fost dominat de principalele piete, printre care 60% din comertul mondial este controlat. Ne confruntam cu sosirea descentralizarii comertului electronic, care va permite companiilor sa vanda produse direct utilizatorilor fara a fi nevoie sa fie pe o platforma. 

Pentru companii, comertul descentralizat va permite contactul direct si personalizat cu cumparatorul, pe langa comunicarea fluida si serviciul pe care pietele mari nu le permit in prezent. De asemenea, va reduce dependenta de pietele mari care au condus pana acum comertul electronic global. 

In ceea ce priveste utilizatorii, comertul descentralizat va permite crearea de relatii directe in care datele apartin companiilor si nu unor mari platforme care apoi le folosesc in scop comercial. Acest lucru devine un mare avantaj intr-un moment in care securitatea este una dintre marile preocupari ale utilizatorilor. 

Comertul descentralizat reprezinta un progres catre un comert electronic mai transparent, orizontal si democratic, bazat pe relatii peer to peer , care va permite o mai mare accesibilitate la comertul electronic pentru orice vanzator. Fara indoiala, viitorul comertului electronic este marcat de descentralizare si eliminarea intermediarilor, creand o piata mai echitabila si mai directa pentru companii si utilizatori.