Asa cum ne antrenam corpul (sau cum ar trebuie sa ni-l antrenam), asa ar trebui sa ne punem in miscare si creierul. Iata cinci moduri inedite prin care poti sa-ti faci mintea sa fie mai activa si mai creativa!

Poetul secolului al XVIII-lea Friedrich Schiller obisnuia sa miroasa mere stricate atunci cand isi scria operele. Este clar ca nu trebuie sa gasesti o sursa care sa duhneasca pentru a deveni mai activ cerebral, dar exista alte solutii mai putin neplacute prin care iti poti pune creierul in miscare, prin care-ti poti dezlantui geniul creativ.

1. Foloseste-ti nasul

Schiller stia ce stia! Atunci cand creierul nu functioneaza la capacitate maxima, simtul mirosului este un asistent minunat. Un studiu a demonstrat ca atunci cand suntem expusi aromei de rozmarin ne concentram mai bine si avem performante cognitive ma bune. Pe de alta parte, scortisoara si vanilia sunt eficiente in dezvaltuirea creativitatii, potrivit oamenilor de stiinta. Asadar, in incaperea in care lucrezi, pentru a fi avea performante mai bune, dar si acasa, in momentele de relaxare, nu strica sa inspiri si sa expiri lent un aer aromat.

2. Fa ceva teribil de monoton

Poate ca nu pare a fi cea mai buna metoda de a-ti antrena creativitatea, insa un studiu din 2012 spune ca este! Activitatile monotone, care nu ne solicita concentrarea si gandirea, sunt o cale exceptionala de relaxare si introspectie. Ganditi-va la lucrul manual! Gregor Mendel, fondatorul geneticii, numara adesea boabe de mazare.

3. Inchide televizorul

Activitatea zilnica a majoritatii dintre noi, privitul la televizor, este un fel de „moartea pasiunii” pentru activitatea creierului, pentru creativitate. In schimb, lectura este unul dintre cele mai bune exercitii pentru creier.

4. Acorda-ti timp de gandire in baie

Se spune ca multe dintre marile idei au aparut in baie. Si chiar asa este. Insa ritmul alert de zi cu zi si oboseala cu care ajungem acasa seara ne face sa nu acordam atentie prea mare imbaiatului. Un dus scurt si la culcare, cam de atat mai suntem in stare. Totusi, cand ai timp, nu ezita sa faci dusuri sau bai lungi, curatindu-ti mai intai mintea pentru ca din ea sa iasa ideile geniale. Insa nu uitadupa fiecare idee pe care o consideri interesanta, sa o scrii pe foaie.

5. Scrie de mana

Putini dintre noi mai avem „privilegiul” de a scrie de mana. Mai tot ceea ce transmitem in scris o facem butonand o tastatura sau un touchscreen. Pe cat posibil, lasa scrisul digital si reapuca-te de scris de mana. Poate iti incepi un jurnal, poate porti cu tine o mica agenda si scrii ceea ce-ti nazare prin cap in drum spre serviciu, poate notezi o intamplare haioasa din autobuz sau descrii situatiile in care te afli. Nu conteaza ce scrii, cel putin nu la inceput, doar scrie de mana, caci acest proces activeaza acea portiune a creierului care se ocupa de memoria activa, ceea ce tastatul nu reuseste sa realizeze.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here