Elevii ar putea să meargă la şcoală sau copiii la grădiniţă şi în timpul vacanţei de vară. Pe ordinea de zi a Parlamentului se află un proiect de lege care prevede înfiinţarea Şcolii de vară, un program special, neobligatoriu, dar  la care părinţii pot apela în cazul în care vor acest lucru. Şi la grădiniţe ar urma să existe un astfel de program special pe timp de vară, cu plată însă.

Un grup de parlamentari PDL a depus în luna octombrie 2013, la Senat, un proiect de lege de modificare şi Completare a Legii Educaţiei Naţionale, care prevede introducerea programului de vară la şcoală şi gradiniţă, scrie rtv.net.

Programul de şcoală cuprinde atât anul şcolar cât şi şcoala de vară, cu program special, neobligatoriu, organizată în vacanţa de vară. Programul grădiniţelor va cuprinde un program de bază, în timpul anului şcolar, şi un program special, cu plată, în timpul vacanţelor şcolare”, se arată în propunerea legislativă.

Proiectul urmează să fie luat în discuţie de Camera Deputaţilor, după ce, zilele trecute, Comisia juridică a Senatului a decis zilele trecute că proiectul nu poate fi discutat deCamera Superioară,  ca primă cameră sesizată.

CUM EXPLICĂ INIŢIATORII PROGRAMUL PE TIMPUL VACANŢEI DE VARĂ

“Mai mult de 3 din cele 12 luni ale anului, copiii sunt în vacanţă. Comparând această vacanţă a copiilor cu concediile de numai 3-4 săptămâni ale majorităţii părinţilor, constatăm că o lungă perioadă de timp elevii şi preşcolarii nu pot beneficia de supraveghere şi educaţie din partea părinţilor sau în instituţii specializate. În aceste perioade, şcolarii sunt expuşi anturajelor periculoase ale străzii, iar preşcolarii, ale căror familii nu beneficiază de sprijinul unor bunici, pot rămâne nesupravegheaţi. De multe ori, părinţii cu copii preşcolari sunt forţaţi să recurgă la concedii medicale sau fără plată pentru supravegherea lor pe timpul vacanţelor sau să angajeze bone, mai mult sau mai puţin calificate şi atente”, susţin iniţiatorii proiectului.

În plus, arată deputaţii în expunerea de motive, “în cea mai mare parte a vacanţelor, copiii nu beneficiază de niciun fel de educaţie. (…) De aceea, iniţiem această propunere legislativă de modificare a Legii Educaţiei Naţionale în sensul impunerii organizării şcolilor de vară pentru elevi şi a unui program continuu în grădiniţe, facultativ, pe perioada vacanţelor”.

Cum aceste programe de şcoală de vară se pot organiza cu un număr mai mare de elevi repartizati unui profesor şi cum nu toţi elevii vor participa la program (acesta fiind facultativ), nu vor fi necesare creşteri bugetare în învăţământul şcolar ci numai programarea vacanţei profesorilor în mod alternativ pentru a exista cadre didactice disponibile pentru activitatea din vacanţe, susţin iniţiatorii.

În privinţa grădiniţelor, adaugă deputaţii, activitatea din vacanţe va fi suportată de părinţii care economisesc astfel sumele plătite unor bone sau compenează plata prin posibilitatea desfăşurării neîntrerupte a activităţii profesionale.

Follow
Distribuie:121000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here