MAE precizează că autorităţile austriece au confirmat reţinerea a doi cetăţeni români, şoferi ai unor camioane în care se aflau mai multe persoane, în localitatea Braunau, respectiv la Salzburg.

“La solicitarea Ambasadei României la Viena, autorităţile austriece au confirmat că a fost reţinut un cetăţean român în localitatea Braunau. Cetăţeanul român era şoferul unui camion în care au fost descoperite mai multe persoane”, menţionează MAE, într-un comunicat transmis sâmbătă seară.

“Totodată, autorităţile austriece au confirmat că un alt cetăţean român a fost reţinut pentru trafic de persoane în Salzburg. Acestea era şoferul unui camion în care se aflau mai multe persoane, informeaza ziaruldeiasi.ro.

Poliţia austriacă, cu sprijinul ataşatului de interne din cadrul Ambasadei României la Viena a verificat identitatea cetăţeanului implicat în incident prin procedura cooperării poliţieneşti internaţionale”, adaugă sursa citată.

Potrivit MAE, niciunul dintre cei doi cetăţeni români nu a solicitat până la acest moment asistenţă consulară. “Ambasada României la Viena menţine legătura cu autorităţile austriece în cele două cazuri”, se mai arată în comunicat.

În camionul unuia dintre români, în vârstă de 29 de ani, trei copii erau în stare gravă din cauza deshidratării. Camionul cu refugiaţi din Siria, Afganistan şi Bangladesh a fost oprit în apropierea orăşelului St. Peter am Hart, situat în apropierea graniţei cu Germania.

“A fost pe aproape”, a declarat David Furtner, din cadrul poliţiei austriece, adăugând că copiii erau ameţiţi din cauza deshidratării, pe fondul temperaturii ridicate din camion, care era înmatriculat în România.

“Personalul medical ne-a spus că ei nu ar mai fi rezistat mult timp, două, poate trei ore”, a mai afirmat el.

“Şoferului nu îi păsa de oamenii din spate. Noi nu am transporta nici animale în aceste condiţii, pe drumurile din Austria”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Şoferul român în vârstă de 29 de ani a fost reţinut, iar copiii – două fete şi un băiat de cinci şi şase ani – şi părinţii lor au fost transportaţi la spitalul din oraşul învecinat Braunau.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei, copiii erau aproape inconştienţi. Autorităţile au declarat sâmbătă că vieţile lor nu mai sunt în pericol, dar sunt în continuare spitalizaţi.

Poliţia a precizat că a încercat să oprească vehiculul, dar şoferul a accelerat, fiind urmărit şi apoi prins. Imigranţii au declarat că sperau să ajungă în Germania.

Incidentul a avut loc la o zi după ce un camion în care se aflau 71 de imigranţi morţi a fost descoperit joi pe marginea unei autostrăzi din Austria, în apropierea frontierei cu Ungaria.

Printre cele 71 de persoane se aflau 59 de bărbaţi, opt femei şi patru copii, între care o fetiţă în vârstă de unul sau doi ani şi trei băieţi de 8, 9 şi 10 ani.

Forţele de ordine au precizat că momentul şi cauza exactă a decesului nu au fost încă stabilite, dar cel mai probabil refugiaţii au murit asfixiaţi.

Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban, afirmase joi că şoferul vehiculului abandonat în Austria, în care erau zeci de imigranţi morţi, este cetăţean român, dar Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că niciun cetăţean român nu este implicat în acest caz.

 

Articol redactat de Vlad Alexandru

loading…

Abonare
Distribuie:82000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here