Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri imediate pentru a face faţă valului de imigranţi, au declarat duminică, într-un comunicat comun, miniştrii de Interne din Germania, Franţa şi Marea Britanie, cerând o reuniune de urgenţă privind criza refugiaţilor, relatează Deutsche Welle în pagina online.

Oficialul german Thomas de Maiziere, ministrul francez Bernard Cazeneuve şi omologul acestora din Marea Britanie, Theresa May, au cerut „preşedinţiei luxemburgheze (n.n.- a UE) să organizeze o reuniune specială a miniştrilor Justiţiei şi Internelor în următoarele două săptămâni, pentru a găsi măsuri concrete”.

Demnitarii au cerut, de asemenea, întocmirea unei liste la nivelul UE cu „ţări de origine sigure”, care să diferenţieze persoanele ameninţate de război şi persecuţii de cele care emigrează din motive economice, din ţări stabile din punct de vedere politic, informeaza jurnalistii.ro.

În plus, reprezentanţii celor mai mari state membre UE au cerut înfiinţarea unor centre în Grecia şi Italia, unde autorităţile să ia amprentele imigranţilor şi să îi înregistreze. Punctele de control ar trebui înfiinţate până la sfârşitul anului, au precizat miniştrii.

„Suntem de acord că nu mai avem timp de pierdut. Situaţia curentă cere acţiune imediată şi solidaritate în Europa”, a declarat de Maiziere.

Germania este principalul susţinător al listei cu ţări sigure, care ar face mii de solicitanţi de azil din ţările balcanice mai uşor de deportat. Germania ar urma să primească până la 800.000 de refugiaţi până la sfârşitul anului şi se străduieşte să le ofere adăpost.

Oficialii speră că reducerea numărului de persoane care imigrează din motive economice ar elibera resursele pentru a ajuta oamenii din zonele de criză, ca Siria şi Irak. Germania a cerut de asemenea altor state UE să preia mai mulţi imigranţi. „Provocările pot fi depăşite doar cu o politică de azil europeană comună”, a subliniat de Maiziere.

 

Articol redactat de Vlad Alexandru

loading…

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here