Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pentru Gândul, că la sfârșitul anului, când se va elabora bugetul pe 2016, se va lua în discuție și problema impozitării veniturilor difereritelor culte religioase.

”Asta este o discuţie pe care o vom avea eventual la final de an, când facem bugetul pe 2016, dar nu se va discuta acum”, a declarat Teodorovici.

Astfel, Teodorovici a precizat că această discuţie nu are loc acum, când se negociază noul Cod Fiscal şi noua Lege a salarizării.

Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat, anul trecut, profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistraţi în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entităţi juridice fără scop patrimonial, noteaza romanialibera.ro.

Cea mai bănoasă eparhie a BOR este Arhiepiscopia Bucureştilor, cu un profit pe 2014 de 1,67 milioane euro, urmată de Mitropolia Moldovei, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor şi de Arhiepiscopia Timişoarei. Doar două sunt eparhiile care au ieşit pe minus anul trecut: la Craiova s-a raportat o gaură de peste 2,3 milioane de euro, iar la Episcopia Severinului şi Strehaiei pierderea a fost de peste 75.000 euro.

Nu toate eparhiile BOR şi-au depus bilanţurile contabile la Ministerul Finanţelor. De asemenea, nu se găsesc date financiare publice despre entităţile BOR care desfăşoară strict activităţi economice. Spre exemplu, doar Basilica Travel, agenţia de pelerinaje a BOR, a raportat un profit de aproximativ 115.000 euro pe 2014.

 

Articol redactat de Michaela Maria

loading…

Abonare
Distribuie:0040

1 COMMENT

  1. biserica este o institute CE trebue chemata sa conduca…sa vedeti CE se intimpa cu bani uni oameni nu se feresc sa.I fure in vazul tituror sau sa se faca sefi peste ei..cum este de fapt in Romania numai sefi.am vazut oameni biserici muncind pamintul ..faciind mese pwwrerrentru enoriasi e.t.c. cum famine cu legea data prin care se scade din impozit in afara ca este biserica..o intrebar e de cind un om care este satanist I.so cere drepturile in perla.ent chipurile pentru 10%din populatie care cred ca nu exists are atitea atuuri..Dana I.mi cer scuze Voteaza acest comentariu: 0  1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here