ATENȚIE! Zahărul este mai periculos decât țigările și alcoolul

Home > ATENȚIE! Zahărul este mai periculos decât țigările și alcoolul

Considerat chiar mai periculos decât alcoolul şi ţigările, îndulcitorul cel mai utilizat la nivel mondial este noua ţintă a nutriţioniştilor din toată lumea în lupta împotriva bolilor de inimă şi a cancerului.


„O sursă de calorii complet inutilă pentru organism.“ Aşa a fost numit recent zahărul de medici de nivel internaţional care, observând la cabinet tot mai mult, pe zi ce trece, efectele unei alimentaţii bogate în dulciuri rafinate, s-au hotărât să-şi unească forţele împotriva acestui aparent inofensiv „sabotor“ al sănătăţii. Mişcarea lor poartă numele „Acţiunea împotriva zahărului“ şi se încadrează în tendinţa mondială, susţinută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de a limita cu toate mijloacele posibile consumul de zahăr al populaţiei.

De altfel, nu mai departe de săptămâna trecută, cu ocazia Zilei Mondiale Anticancer (marcată an de an pe 4 februarie), autorităţile OMS au lansat un raport prin intermediul căruia sugerau tuturor guvernelor lumii să ia măsuri pentru reducerea consumului de tutun, alcool, dar şi de zahăr, ca metode preventive anticancer. Cum? Prin impunerea unor taxe pe alimentele care conţin prea mult zahăr şi prin restricţio-narea reclamelor la deserturile procesate, mai ales a acelora care li se adresează în special copiilor.

„Industria alimentară cheltuieşte miliarde de euro pentru promovarea alimentelor junk food (n. r. − chipsuri, dulciuri rafinate etc.) şi a răcoritoarelor dulci, promovare care ţinteşte cei mai vulnerabili membri ai societăţii, cel mai adesea copiii“, subliniază medicul cardiolog Aseem Malhotra, din Londra, directorul ştiinţific al campaniei „Acţiune împotriva zahărului“, citat de publicaţia britanică „The  Guardian“.

Cât zahăr este în dulciurile concentrate?  

Majoritatea produselor dulci din comerţ, în special cele pentru copii, conţin cantităţi foarte mari de zahăr, lucru dovedit, de altfel, de faptul că zahărul este primul pe lista ingredientelor, atrag atenţia specialiştii. În această situaţie se regăsesc de la biscuiţii Oreo (care conţin nu mai puţin de şapte linguriţe de zahăr la 100 de grame), prăjitura Barni (două linguriţe la numai 30 de grame de produs) până la ciocolata Lion (cu zece linguriţe de zahăr la 100 de grame de produs), dar şi băuturile carbogazoase de tip cola (o doză de 330 ml conţine apă, cinci linguriţe de zahăr, coloranţi şi arome).  Pe lângă acestea, însă, mai aducem zahăr în organism şi din alte produse industriale care sunt mai puţin dulci: ketchup, muştar, sosuri şi dressinguri pentru salate, supe.

Etichetele ne pot păcăli

„Unele produse au etichete care induc în eroare consumatorii. Un exemplu elocvent este acela al laptelui cu gust de ciocolată sau de fructe pe care sunt înscrise cu litere mari vitaminele adăugate şi cu litere mult prea mici cantitatea de zahăr. Sau iaurturile cu fructe pe care scrie «light», «degresat» sau «cu conţinut redus de grăsimi» şi care au în compoziţie cantităţi mari de zahăr, în schimb“, spune dr. Aseem Malhotra.
Mai periculos decât grăsimile..

Citește aici continuarea articolului.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here