Calendar ortodox, luni, 10 august. Ce mare sfânt sărbătoresc creștinii? A fost arhidiaconul episcopului Sixt!

Zi de sărbătoare pentru români! Luni, 10 august,creștinii îl cinstesc pe Sfântul Lavrenție. A trăit în secolul al treilea și a

fost arhidiaconul episcopului Sixt. Din cauza faptului că îi persecuta pe credincioși, Sixt a fost judecat, împreună cu doi diaconi de-ai săi, Felicissimus și Agapitus.

Calendar ortodox, luni, 10 august

În momentul în care se au fost aruncați în temniță, Sfântul Lavrenție a spus către Sixt:

”Unde mergi, Parinte, fara fiul tau? Unde grabesti, Preasfintite, fara al tau arhidiacon?”. Iar răspunsul episcopului nu a întârziat să apară:

“Nu fiule, nu te parasesc, dar lupte inca si mai mari te asteapta. Noi, ca batranii, ne-am angajat intr-o lupta usoara.

Dar pe tine, tanar viguros, te asteapta o victorie si mai plina de glorie asupra tiranului. Nu mai plange. Peste trei zile Diaconul ii va urma Preotului”.

Ce mare sfânt sărbătoresc creștinii?

După arestarea celor trei, Lavrenție a vândut vasele care se aflau în biserică și le-a dat banii celor săraci. În clipa în care Sixt era dus pe Via Appia,

pentru a i se tăia capul, Sfântul Lavrenție i-a ieșit în față și i-a zis: “Nu ma lasa, Parinte Sfant, pentru ca am impartit deja comorile pe care mi le-ai incredintat”.

Imediat după, a fost luat de către soldați și, după mai multe chinuri, a fost întins pe un grătar așezat pe cărbuni aprinși.

“Eu ma dau ca jertfa placut mirositoare singurului Dumnezeu adevarat, pentru ca jertfa ce se cuvine lui Dumnezeu este o inima infranta si smerita” (Psalmii 50 :18).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here