Cei care vor să aibă acces la o parte din librăria de cărţi şi manuscrise ale Vaticanului în format digital, pot acum să o facă direct din browser. Aproximativ 4.000 de volume au fost scanate şi publicate gratuit pe site-ul oficial al bibliotecii din Vatican, putând fi acum citite de oricine, de oriunde şi de pe orice dispozitiv.

Cărţile au fost scanate de compania NTT DATA, care a realizat şi tehnologia de vizualizare a acestora. Este vorba despre un software care redă imagini la rezoluţii mari, indiferent de tipul dispozitivului utilizat. Proiectul, a cărui dezvoltare a durat patru ani, a debutat iniţial în luna martie.

Atunci a fost pusă la punct infrastructura serviciului, însă abia acum pot vizitatorii să acceseze conţinutul librăriei digitale. Din păcate însă, nu totul este gata. NTT speră să poată adăuga o funcţie de „search” eficientă înainte de finalul lui 2014 şi aşteaptă feedback-ul utilizatorilor pentru a îmbunătăţi serviciul în viitor.

Biblioteca din Vatican a fost fondată în 1475 şi este una dintre cele mai vechi din lume. În prezent include 1,1 milioane de cărţi şi multe alte zeci de mii de lucrări şi manuscrise. Prefectul bibliotecii, Monsignor Cesare Pasini, a declarat că Vaticanul va adopta noile tehnologii pentru a face aceste scrieri mai bine cunoscute în lume.

Ce nu vom găsi probabil niciodată pe site-ul bibliotecii sunt cărţile găzduite în Arhivele Secrete ale Vaticanului, care au fost separate de bibliotecă în secolul 17. Zvonurile spun că acolo se găsesc alte 150.000 de cărţi, ale căror conţinut nu este cunoscut.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here