Presedintele rus, Vladimir Putin, a profitat de faptul ca atentia intregii lumi a fost atintita, in urma cu doua luni, asupra aniversarii unui an de cand peninsula ucraineana Crimeea a fost anexata Rusiei, ca sa anexeze pe furis inca un teritoriu.


In vreme ce lumea urmarea ceremoniile prilejuite de aniversarea primului an de cand a fost anexata Crimeea, la 18 martie, Rusia a crescut efectiv cu 50.000 de cetateni si 3.900 de kilometric patrati.

Aceasta crestere brusca a avut loc ca rezultat al Tratatului de Alianta si Integrare semnat de Rusia si Osetia de Sud, regiune separatista a Georgiei.

Vladimir Putin a anuntat ca “o zona comuna de aparare si securitate va fi creata intre cele doua tari ale noastre, agentiile noastre vamale vor fi integrate si trecerile la frontiera pentru cetatenii nostri vor fi deschise”.

Uniunea Europeana a reactionat insa si a explicat foarte clar ca nu este un proces in acord cu dreptul international, ba mai mult, incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei.

Inaltul reprezentant UE pentru politica externa, Federica Mogherini, a declarat, la momentul respectiv ca, “la fel ca si anterioarele tratate semnate intre Federatia Rusa si cele doua regiuni separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, acest ‘tratat’ – care include referiri la transferul de putere in anumite domenii- incalca limpede suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei, principiile dreptului international si angajamentele internationale asumate de Federatia Rusa, inclusiv Acordul din 12 august 2008 si Masurile sale de Implementare, din 8 septembrie 2008, si nu are nicio valoare legala”.

Un comentator, scrie sursa citata, s-a intrebat daca nu cumva acordul este o tema politica impusa de Kremlin politicienilor din Osetia de Sud.

In parlamentul oset au existat totusi unele divergente, mai ales pe gradul de cooperare asteptat de Rusia, la doar o saptamana dupa semnarea tratatului.

In acelasi timp, este dificil de spus daca osetii au intrat de bunavoie in acest tratat, insa este limpede ca principalul beneficiu al Osetiei de Sud de pe urma intrarii sub aripa protectoare a Rusiei este securitatea, scrie ziare.com. Rusia si-a demonstrat puterea in regiune in razboiul din 2008 cu Georgia, care a si declansat, de altfel, procesul de alunecare a celor doua regiuni separatiste inspre Kremlin.

Si Georgia simte repercursiunile avansului Rusiei. UE a condamnat Tratatul, prin Mogherini, insa pana acum Uniunea Europeana nu a livrat georgienilor acele beneficii tangibile care sa justifice rezistenta in fata Rusiei – spre exemplu, eliminarea vizelor pentru georgienii care calatoresc in statele UE.

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here