Motorul de căutare Google stochează informaţii despre câteva trilioane de pagini web, iar o simplă apăsare de buton ar putea întoarce informaţii despre oricare dintre acestea, în mai puţin de o secundă. Oricât de impresionante ar părea aceste cifre, specialiştii afirmă că partea uimitoare a Internetului se află ascunsă mai adânc şi conţine paginile care nu sunt indexate de motoarele de căutare clasice. New York Times afirmă că aceste pagini conţin date importante şi sensibile, cum sunt informaţiile financiare, rapoartele medicale sau programele de zbor.

Business Insider aseamănă Internetul cu un aisberg. Partea de suprafaţă, numită şi Internetul vizibil, reprezintă în jur de 4% din volumul total de informaţii. Această zonă este accesată de utilizatori obişnuiţi în fiecare zi, prin motoare de căutare ca Google sau Yahoo şi este supravegheată constant de autorităţi. Partea de adâncime, Internetul invizibil, ascuns, sau întunecat, este zona care nu e indexată de motoarele de căutare şi este greu de urmărit şi de analizat. Pentru că nu există date clare despre aceasta, estimările referitoare la dimensiunile exacte variază foarte mult. Conform unelor aprecieri, partea invizibilă a Internetului ar reprezenta 96% din volumul total, ajungând până la de 500 de ori volumul Internetului vizibil, după alte statistici.

  • Cum se accesează Internetul ascuns

Pentru a accesa Internetul întunecat trebuie să folosiţi un software special, cum este TOR, The Onion Router. Accesarea obişnuită a Internetului se face cu ajutorul unui browser care întoarce rezultatele direct de la sursă. Astfel căutările, informaţiile descărcate, data şi locul de unde au fost accesate pot fi urmărite uşor. Softurile ca TOR împart şi direcţionează traficul printr-o reţea anonimă mondială, iar rezultatele nu sunt accesate de la o singură sursă, ci de la toate calculatoarele online care deţin informaţia căutată, fiind mult mai greu de urmărit şi de detectat.

  • Este ilegal?

Această formă de navigare pe Internet este complet legală. Numărul utilizatorilor care vor ca activitatea lor să rămână anonimă a crescut, partea ascunsă a Internetului fiind folosită de jurnalişti, de persoanele care vor să facă publice informaţii secrete, cum sunt Edward Snowden sau Julian Asange şi, evident, de autorităţi.

  • Internetul ascuns şi activităţile ilegale

Din cauza anonimităţii pe care o oferă softurile ca TOR, partea ascunsă a Internetului a început să fie folosită pentru activităţi ilegale, de genul traficului de droguri şi de arme, a pornografiei infantile, sau chiar a asasinatelor la comandă. Silk Road, unul dintre cele mai populare site-uri din Internetul invizibil, a devenit cunoscut ca ebay-ul sau Amazonul drogurilor. Dezvoltat iniţial ca o platformă pentru vânzări şi cumpărări, anonimitatea oferită de programele necesare accesării, dublată de faptul că site-ul acceptă plata în bitcoin, o monedă greu de urmărit, au transformat Silk Road într-un magazin online pentru droguri ilegale.

Legătura dintre bitcoin şi Silk Road devine evidentă atunci când analizăm cotaţia monedei, în paralel cu activitatea site-ului. În 2011, la o lună după deschiderea Silk Road, valoarea bitcoin a crescut de trei ori, iar când Senatul Statelor Unite a început să investigheze legătura dintre cele două, valoarea monedei a scăzut cu 90%. În octombrie 2013, FBI a închis site-ul şi l-a arestat pe cel care l-a fondat, însă o nouă versiune a fost lansat peste mai puţin de o lună, făcând moneda bitcoin să-şi tripleze valoarea.

Sursa

Distribuie:9060

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here