Ce trebuie să ştiţi dacă mergeţi în vacanţă în străinătate. Ministerul Afacerilor Externe a publicat un ghid de călătorie

Home > Ce trebuie să ştiţi dacă mergeţi în vacanţă în străinătate. Ministerul Afacerilor Externe a publicat un ghid de călătorie

Daca aveti de gand sa plecati din tara in vacanta, lasati acasa detectoarele de radar si obiceiul romanesc de a conduce cu viteza peste limita admisa. In Europa, daca nu respectati legea, puteti ramane fara masina, pentru ca politistii au dreptul sa o retina. Ministerul Afacerilor Externe a publicat un ghid de calatorie pe care ar trebui sa-l consultati inainte.

Austria a devenit o destinatie preferata de romani, mai ales dupa ce statiunile noastre au inceput sa le concureze pe cele din Alpi la preturi, nu si la servicii de calitate.

Sfaturi pentru călătorii in Austria:

1. cauciucuri de iarnă: 1 noiembrie – 15 aprilie

2. vigneta: 10 zile – 10 euro

3. amendă pentru lipsa VIGNETEI: 120 de euro

Daca va faceti planuri de calatorie cu masina in Austria, pregatiti-va cauciucurile de iarna. Pana pe 15 aprilie sunt obligatorii. Pentru autostrazi veti plati si o vigneta 10 euro pentru 10 zile. Si nu uitati sa o lipiti pe parbriz, in loc vizibil, in caz contrar puteti fi amendati cu 120 de euro. De altfel, austriecii au sanctiuni dure pentru obiceiuri care sunt banale pentru soferii romani.

Atentie pentru cei care merg in Austria, la schi! Nu folositi sub nicio forma detectorul de radar. Pe langa faptul ca veti fi amendat, vi se va confisca aparatul si riscati sa ramaneti fara masina. Autoritatile austriece au dreptul sa va retina temporar autoturismul.

Si in Bulgaria sunt obligatorii anvelopele de iarna.

Politia locala suspenda cu usurinta permisele de conducere. Rata furturilor auto este ridicata, asa ca este recomandat sa incheiati o asigurare de tip CASCO.

Ghidul intocmit de Ministerul de Externe le recomanda turistilor romani sa conduca prudent, pentru ca politia locala suspenda cu usurinta permisele de conducere. Rata furturilor auto este ridicata la vecinii nostri din sud, asa ca ar fi bine sa nu plecati la drum fara o asigurare facultativa a masinii.

In Elvetia ar fi bine sa calcati un pic pe frana. Viteza maxima admisa in aceasta tara este de 120 de kilometri pe ora. Si aici, dar si la vecinii din Vest, este interzisa folosirea aparatelor de detectare a radarului. Ungaria este printre putinele tari care nu-i obliga pe soferi sa aiba cauciucuri de iarna.

Atentie daca mergeti in Ungaria! Nu sunt obligatorii cauciucurile de iarna, dar orice fel de anvelopa alegeti trebuie sa aiba profilul de rulare de minimum 4 milimetri.

In schimb, sunt obligatorii lanturile de zapada in anumite conditii. Si cum urmeaza sa schiati, ori sa va dati cu placa, MAE va recomanda sa aveti o asigurare de sanatate, in plus sa va intocmiti pentru situatii de urgenta Cardul European de Sanatate. Drum bun, daca aveti aceste acte in buzunar!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here