Nu există masă de Sărbători fără cozonacul pufos și plin cu tot felul de amestecuri. Cald, moale și dulce, este poate cea mai așteptată parte a mesei. Dacă vrei să iți iasă pufos și savuros, trebuie să ai grijă la câteva aspecte. Multe Gospodine fac greșeli!

Oricât ar părea de simplu, cele mai multe gospodine fac o mare greșeală: este vorba de temperatură. Pentru ca aluatul să crească şi să ai succes cu reţeta, este esenţial ca în bucătărie să păstrezi o temperatură constantă şi să nu umbli prea des la cuptor în timp ce tăvile sunt puse la copt.

Ingrediente pentru aluat

1 kg făină albă
500 ml lapte

50 g drojdie
1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
2 linguri ulei
1 linguriţă sare
300 g zahăresenţă de rom şi vanilie
200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile
3 linguri coajă de lămâie şi portocală
8 gălbenuşuri, la temperatura camerei

Ingrediente pentru umplutură:

8 albuşuri bătute spumă
300 g zahăr
250 g miez de nucă copt, măcinat
3 linguri cacao
esenţă de rom

 

Mod de preparare:

Pune într-o cană cu lapte cald trei 3 linguri din făină, iar când se răcește adaugă drojdia şi o lingură rasă de zahăr. Amestecă-l și lasă-l să crească până își mărește volumul.

Bate spumă gălbenușurile, adaugă sarea, uleiul, esenţele, coaja de lămâie şi de portocală şi 100 g de unt topit și toartă maiaua peste gălbenușuri. Continuă cu laptele călduţ şi  amestecă, dar adaugă treptat făina și frământă bine. La final se adaugă restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se împătureşte, să prindă aer, până se încorporează tot untul.

Acoperă vasul, depozitează-l la căldură și lasă-l să crească 50-60 de minute.

Încinge cuprotul și pregătește umplutura. Bate albușurile spumă, adaugă zahăru cacao, esenţa de rom şi nuca, dar doar după ce albușul stă tare pe mixer.

După cele 50-60 de minute  împarte aluatul în 4 părți egale. Unge blatul cu puțin ulei și  întinde câte o foaie de aluat, cu mâinile, potrivită ca lungime cât să încapă în tava de cozonac. Într-un capăt, pe lung, se întinde umplutura, apoi se rulează. Se pune în tava unsă cu unt şi tapetată cu hârtie de copt, notează RTV.net. Se unge cu puţin lapte şi ou, se presară zahăr şi se mai lasă 20-30 de minute la crescut. Între timp se pregătesc ceilalţi cozonaci.

Când şi-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înţeapă cu o scobitoare sau cu un pai din mătură pentru a vedea dacă mai rămâne cocă pe el sau dacă este copt.

 

POFTĂ BUNĂ!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here