Scrisoare deschisă către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului

Adresăm acest apel Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, întrucât toate celelalte instanțe care ar fi trebuit să apere drepturile noastre colective, de consumatori, au luat decizii care apără drepturi individuale: ale unor parlamentari, conducători de instituții ale statului, etc. Pentru ei s-au găsit soluții pentru rambursarea pierderilor financiare cauzate de deprecierea francului elvețian, dar pentru noi, marea masă a consumatorilor, nu s-a găsit nicio soluție.

Faptele sunt EXTREM DE GRAVE, iar cifrele vorbesc de la sine: în ultimul an, noi am avut de plată rate mult mai mari, imense, datorate deprecierii accentuate a leului faţă de francul elvetian, după cum urmează:

– iulie 2007. curs mediu BNR CHF/leu – 1,8915

– iulie 2014. curs mediu BNR CHF/leu – 3,6294

– 15 ianuarie 2015. curs BNR CHF/leu – 4,3287

În fața acestei situații catastrofale, s-au găsit soluții individuale, iar nouă, celor 150.000 de oameni care avem credite în franci elvețieni, ni s-a făcut o mare nedreptate.

De exemplu,  domnul Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a contractat un credit în franci elvețieni, la Volksbank, în 2006, iar exact înainte ca acesta să se deprecieze, a refinanțat creditul și l-a mutat la altă bancă. De ce dânsul a fost favorizat iar noi plătim oalele sparte?

În mai 2014 Curtea Europeană de Justiţie a decis pentru un client maghiar că nu trebuie să plătească rate duble din cauza creşterii cursului de schimb. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât atunci că o instanţă naţională poate declara drept clauză abuzivă paragraful care prevede că plata ratelor se face la cursul actual şi nu cel de la data semnării contractului

Un alt exemplu concludent este măsura luată de o instanţă de judecată din Croaţia, în iulie 2013, care a hotărât că băncile trebuie să transforme creditele ipotecare din franci elveţieni în împrumuturi în moneda locală. Decizia a fost luată pe temeiul că atunci când au încheiat contractele, băncile nu i-au informat pe clienţi că dobânzile vor creşte dacă francul se apreciază.

Autoritățile române nu au luat nicio măsură pentru a proteja consumatorii păgubiți extrem de grav în criza francului elvețian. Solicităm pe această cale, într-un mod imperativ, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să găsească urgent o soluţie pentru rezolvarea situației critice în care se află peste 150.000 de consumatori. Vă cerem să acționați în numele nostru, pentru că sunteți Autoritatea Statului Român care ne reprezintă!

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!

București, 09.02.2015

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here