Un cutremur major este posibil să se întâmple în 2040 sau spre sfârşitul secolului, a declarat Gheorghe Mărmureanu. Directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a oferit această informaţie în cadrul unui simpozion ştiinţific care a avut loc joi la Adjud.

Deşi nu este adeptul predicţiilor, pentru că nu s-a inventat în lume şi nici nu va fi posibil să se inventeze un sistem privind aflarea din timp a unui seism, specialiştii în seismologie se bazează în estimarea cutremurelor pe calculele istorice, care arată pentru zona Vrancea că seisme de mare intensitate au avut loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani sau 102 ani.

„Un cutremur de mare adâncime poate avea loc şi odată la 200 de ani. Există în prezent o variantă a unui cutremur foarte puternic care s-ar putea produce către sfârşitul secolului XXI, dar poate să fie şi mai devreme, adică prin 2040-2050. Oricum, Vrancea se va rupe cândva. Nimeni nu a putut previziona vreodată un cutremur. Japonezii au cheltuit miliarde de dolari, au făcut 1200 de găuri de mare adâncime, la 1200 de metri, au adus aparatură şi s-au uitat la ele, pentru că tot nu au aflat când vine cutremurul”, a declarat azi profesorul Gheorghe Mărmureanu, cu ocazia unui simpozion ştiinţific desfăşurat la Adjud, în judeţul Vrancea.

Distribuie:2010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here