Gruparea Statul Islamic, sau Daesh, cum o numesc francezii, este organizatia terorista cea mai bogata din istorie si a reusit sa-si faureasca independenta financiara cu ajutorul petrolului si al traficului de fiinte umane.

Acoperind teritorii vaste din Irak si Siria, patrimoniul sau este evaluat la 2.260 de miliarde de dolari, iar bugetul pe 2015 la 2,6 miliarde de euro, potrivit unui expert francez in finantarea terorismului si presedinte al Centrului de analiza a terorismului, se arata intr-un amplu articol al publicatiei franceze Le Figaro despre economia gruparii ce s-a proclamat Stat Islamic.

Teritoriul controlat de jihadisti este aproximativ cat suprafata Marii Britanii, iar pamantul este bogat in resurse naturale – petrol, gaze, fosfatat, chiar si cereale, scrie ziare.com. In plus, cei circa 10 milioane de locuitori ai acestei zone sunt taxati si jefuiti, iar toate activitatile – industriale, comerciale, bancare – sunt sub controlul islamistilor.

Astazi, scrie Le Figaro, Daesh este o entitate financiara autonoma, spre deosebire de al Qaida, ale carei resurse financiare sunt dependente aproape in totalitate de donatori. Suma de peste 2,5 miliarde de euro pe an este una ce trebuie sa acopere operatiunile militare, cele cu armata, mancarea precum si plata a circa 300 de dolari lunar pentru aproape 30.000 de luptatori, ceea ce inseamna peste 100 de milioane de dolari pe an.

In plus, trebuie platite pensiile pentru familiile militantilor ucisi, mentinute bazele militare, administrate teritoriile ocupate, facute clipuri de propaganda si angajati ingineri si comercianti pentru a conduce afacerile in domeniul petrolier si cel al gazelor.

Pe 16 noiembrie, la trei zile de la atentatele teroriste de la Paris, in cadrul reuniunii liderilor din tarile membre G20 s-a cerut „consolidarea luptei impotriva finantarii terorismului”, doar actiunea militara nefiind deloc suficienta. Acest lucru nu este simplu, acum ca Statul Islamic si-a diversificat resursele. Le Figaro le trece in revista pe cele mai importante.

Un patrimoniu de 2.260 de miliarde de dolari, in crestere. Aceasta este practic averea detinuta de Daesh, adica valoarea instalatiilor petroliere si de gaze, a minelor de fosfat, terenurilor agricole, asezamintelor culturale, toate situate pe teritoriul controlat de Statul Islamic. Iar acest patrimoniu progreseaza, prin cuceririle de la an la an, dupa ce in 2014 era evaluat la 2.043 de miliarde de dolari.

Petrolul nu aduce „decat” un sfert din veniturile Daesh, adica in jur de 600 de milioane de dolari in 2015. Aceste incasari sunt considerabil diminuate dupa precedentele estimari din octombrie 2014, de mai mult de un miliard de dolari. In primul rand, pretul petrolului s-a prabusit in 2015, de la circa 100 de dolari barilul, anul trecut, la mai putin de 50 de dolari in 2015.

Statul Islamic isi vindea petrolul la circa 25 de dolari barilul, iar acum nu mai primeste mai mult de 15 dolari pe baril, potrivit expertului francez. Coalitia occidentala ce lupta impotriva gruparii a lansat peste 10.000 de lovituri aeriene din luna august 2014, tintind cu precadere rafinariile, conductele si camioanele de transport.

Au explodat taxele prin extorcare si confiscarile. Pentru a compensa scaderea veniturilor din resursele naturale, Statul Islamic a intensificat considerabil acest tip de activitati. Acum, teroristii taxeaza tot, iar aceasta metoda a devenit cea mai profitabila finantare: taxe pe toate bunurile de consum, telecomunicatii, retragerile de bani, o taxa de 5 la suta pe toate salariile pentru asa-zisa „protectie sociala”, plus sute de dolari taxe de drumuri in anumite zone.

Antichitati, tigari, droguri, organe, fiinte umane: traficuri ilicite diversificate. Statul Islamic este implicat in „traficul de tigari, droguri, contrafacere, acte false”, sustine Louise Shelley, profesor la Universitatea George Mason, din Virginia. Daesh a capturat piata ilicita a Captagonului, un drog sintetic, un tip de amfetamina. In plus, gruparea este implicata de asemenea si in centrul traficului de arme din regiune.

In plus, Statul Islamic practica si sclavia sexuala, fiind vizate mai ales fetele si tinerele yazidi si cele crestine capturate, dar si traficul de organe. Controlul a circa 4.000 de amplasamente arheologice avantajeaza traficul de obiecte antice pana in Europa, mai ales in Germania, unde se afla multi sirieni.

Rascumpararile dupa rapiri – circa 100 de milioane de euro pe an, ceea ce reprezinta 4 la suta din bugetul anual. De la cateva mii de dolari pentru ostaticii yazidi, la cateva milioane de dolari pentru straini, practica rapirilor aduce multi bani si este foarte raspandita in cadrul Daesh.

Donatiile reprezinta 2 la suta din bugetul Statului Islamic. Cei mai importanti finantatori provin din tarile din Golf, mai ales Arabia Saudita si Qatar.

Controlul sectorului financiar. In ciuda sanctiunilor si controlului institutiilor financiare, ale coalitiei internationale, Daesh a reusit sa puna mana pe sectorul financiar. In 2014, cand jihadistii au capturat Mosul, al doilea oras irakian, au preluat controlul mai multor banci private si publice, printre care sucursala Bancii Centrale a Irakului. In Siria controleaza 140 de sucursale bancare.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here