Eu unul nu am fumat niciodata, dar sunt sigur ca multi dintre cititorii mei sunt sau au fost fumatori. Iar cei care vor sa renunte la acest viciu se tem ca in urma renuntarii la acest obicei vor incepe sa ia in greutate. De fapt, multi dintre acestia s-au apucat de fumat tocmai pentru a slabi si sunt convinsi ca odata ce vor renunta la acest obicei se vor confrunta din nou cu probleme de supraponderalitate.

Un studiu recent publicat in International Journal of Clinical Practice (Revista Internationala de Practici Clinice) a dezvaluit ca 53% din fumatori au luat in greutate pe perioada tentativelor anterioare de cesatie, cresterea medie in greutate fiind de 3,5 – 6,5kg in primul an de abstinenta. Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca persoanele care se preocupau cel mai mult de greutatea lor corporala erau cel mai putin interesate de urmarea unui tratament care sa ii ajute sa se lase de fumat.

Problemele de greutate reprezinta un impediment important, dar este important sa constientizezi doua lucruri: in primul rand, ar trebui sa iei in greutate cel putin 45kg ca sa anulezi beneficiile asupra sanatatii ale cesatiei; in al doilea rand, este posibil sa te lasi definitiv de fumat si fara sa iti dereglezi greutatea corporala pe termen lung. De fapt, rezultatele studiilor publicate anul acesta au indicat faptul ca, in medie, persoanele care renunta la fumat nu iau in greutate mai mult decat persoanele care nu au fumat niciodata.

Suna incurajator? Sper ca da, intrucat renuntarea la fumat este, probabil, cel mai important lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta, iar beneficiile in acest sens sunt imediate. La doar 12 ore dupa cesatie, nivelul de monoxid de carbon din sange scade pana la un prag normal, la un interval de doua saptamani circulatia sanguina si functia pulmonara se imbunatatesc, iar dupa un an, riscul de boala cardiaca se injumatateste.

Pentru a fructifica toate aceste beneficii si pentru a-ti mentine greutatea este important sa te lasi de fumat intr-o maniera strategica, punand in aplicare urmatoarele cinci trucuri.

 

CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI:

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here