Dina: Nu am nici o idee dacă poți mulge o pisică.

Greg: O, da, poți mulge pe oricine are sfârcuri.

Jack: Greg, eu am. Ma poți mulge?

Cel mai scurt răspuns este “nu”, nu îl poți mulge pe Robert DeNiro. Cu excepția condiției medicale specifice, de exemplu o tumoare pe glanda pituitară. Bărbații, în general, au lipsă nivelele de prolactină, necesare stimulării lactației și nu pot produce lapte. Așadar, dacă nu sunt apți să își hrănească odraslele, de ce naiba bărbații au sfârcuri?

Răspunsul provine din sincronizarea determinării sexului din timpul dezvoltării embrionului. Oamenii sunt mamifere, ceea ce înseamnă că au sânge cald, vertebrate păroase care respiră aer și produc lapte pentru copiii lor. Până când genele din cromozomul Y dau lovitura în săptămana a 4-a de dezvoltare, embrionii feminini sau masculini evoluează identic. Formarea primară a glandelor mamare și a țesuturilor apare cu preponderență la mamifere și începe să se formeze devreme, înainte ca particularitățile de sex să apară.

Embrionul gonadei apare în jurul celei de-a patra săptămâni de dezvoltare și este considerat bipotențial sau indiferent, ceea ce înseamnă că sexul nu joacă un rol important în momentul respectiv. Acest lucru va continua pentru câteva săptămâni. În timpul celei de-a opta săptămâni, celulele germinale încep să se supună determinării sexului, odată ce embrionul masculin produce testosteron hormonii pot influența trăsăturile specifice corpului, în funcție de sex. Faptul că bărbații au sfârcuri, nu reprezintă un avantaj revoluționar, dar nici nu îi afectează cu nimic. Drept  urmare această trăsătură a fost păstrată și la bărbați. Dezvoltarea acestor structuri nu reprezintă un consum mare de energie în acest proces. Cea mai mare parte de dezvoltare a țesutului mamar și a glandei mamare la femei, are loc în timpul pubertății, atunci când nivelul de prolactină nu este atât de ridicat ca în timpul sarcinii.

În ciuda cantității limitate de țesut mamar, subdezvoltată la bărbați, aceștia sunt predispuși cancerului la sân. Sunt extrem de rare cazurile în care bărbații fac cancer la sân, proporția fiind de 1%. Factorii de risc includ nivelurile de estrogen, obezitatea, consumul de alcool și bolile de ficat.

 

Alexandra Bătrînu

AbonareDistribuie:0010Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here