Moscova a fost acuzată de finanțarea  unei ”armate de trolli” ce postează opinii pro-ruse pe internet. Kremlinul însă nu este singurul ce folosește web-ul pentru a promova un anumit punct de vedere. Urmează o listă cu alte guverne care practică aceeași strategie:

Marea Britanie

În fișierele lui Edward Snowden din anul precedent, se pare că  GCHQ ar fi dezvoltat instrumente pentru a influența dezbateri online, pentru a schimba rezultatul sondajelor sau pentru a “amplifica” mesaje sancționate pe YouTube și pentru a trimite e-mailuri de pe conturi înregistrate.

First Look Media, care a publicat aceste scurgeri de informații, a descris procesul ca pe o armă  a agenției de spionaj britanic, ce face ravagii în mediul online. Publicația a susținut că personalul GCHQ a fost încurajat să “gândească mare” în legătură cu ceea ce ar putea construi astfel încât să faciliteze “înșelăciunile  pe  internet”.

GCHQ au relatat că programe cu numele de cod precum: Warpath , Silver Lord si Rolling Thunder sunt în concordanță cu un cadru de politică strict si legal, fiind subiectul unei supravegheri riguroase. Această cerere îi aparține lui Glenn Greenwald, fostul jurnalist de la Guardian, care a înființat First Look Media

Baza de date deține programe care au avut peste  20.000 de accesări, dar nu există dovezi că au fost vreodată manevrate pentru uz personal dincolo de GCHQ.

Ucraina

Ucraina folosește și ea manipularea pe  internet ca  pe o tactică, deși puțin mai public. În decembrie 2014, Ministerul de Informații a fost folosit pentru a contracara propaganda rusă și a fost numit repede “Ministerul Adevărului”, de către cei care fac aluzii la natura sa Orwelliană.

Câteva luni mai târziu, Ministrul Yuriy Stets, a  înființat o “armată de informații”, ce recruta ucraineni online pentru a lupta pe cel mai important front –  fontul de informații. Într-un interviu cu Radio Europa Liberă, Stets a spus că mai mult de 20.000 de oameni au fost de acord să-și dedice timpul liber pentru această ”bătălie”.

BBC a raportat că una dintre primele sarcini ale proiectului, de asemenea, cunoscută sub numele i-Army, a fost de a crea conturi de social media și de a strânge prieteni care pretind a fi locuitori din estul Ucrainei.

India

Pe durata alegerilor din India din 2014, atât partidul Bharatiya Janata (BJP), cât și Partidul Congresului  au fost acuzate de angajarea “trolilor politici” ce au vorbit favorabil despre ele  pe bloguri și social media.

The Times  a spus că oamenii cu capital online au fost solicitați să participe la această mișcare. Presa indiană a scris și despre un grup de troli de pe  Twitter, care apărau cu înverșunare BJP, dar și pe liderul acestuia, Primul Ministru indian, Narendra Modi.

China

Și Guvernul Chinez se pare că a pornit o mișcare de susținere a Partidului Comunist din China (PCC), mișcare numită “armata de 50 de cenți”, cu referire la presupusele salarii ale acestora.

În 2013, job-ul de “analist online avizat” a devenit o ocupație recunoscută oficial în China, iar Beijing Morning Post estimează că 2 milioane de oameni au fost folosiți pentru a monitoriza și analiza opinieiile publice pentru factorii de decizie. Ca și în cazul Rusiei, a fost o provocare pentru analiștii să  facă distincția între oameni care lucrează pentru guvern în calitate oficială și a celor activi pe forumuri care dețin cu adevărat sentimente naționaliste.

 

AbonareDistribuie:0020Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here