Potrivit unui document publicat de MAI, noile cărţi de identitate vor conţine date în format tiparit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale şi date înscrise în mediu de stocare, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă, suplimentare faţă de cele aflate în circulaţie în prezent. Datele cu caracter personal vizibile sunt:

-numele si prenumele titularului;

-sexul;

-cetatenia titularului;

-data si locul nasterii titularului;

-semnatura olografa a titularului;

-imaginea faciala a titularului;

-C.N.P.;

-adresa de domiciliu a titularului.

Cărţile electronice de identitate şi cărţile electronice de rezidenţă vor conţine următoarele:

-datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului;

-prenumele parintilor titularului;

-certificate si certificate calificate;

-date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete (amprente, n.red.).

Cartea de identitate va avea incorporat un cip cu interfata contact, iar Cartea electronica de identitate (CEI) si Cartea electronica provizorie vor avea incorporate un cip cu dubla interfata, cu contact si contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilitati de procesare criptografica, memorie interna si au implementate intern masuri de protectie avansata impotriva accesului neautorizat si a copierii/alterarii informatiilor continute (…) Asigurarea confidentialitatii datelor transmise/primite intre CEI/CER si cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice si/sau a unei infrastructuri de chei publice“, informează autorităţile.

Noile buletine electronice nu vor fi, însă, obligatorii. Cetățenii români pot opta fie pentru eliberarea unei cărți de identitate, fie pentru eliberarea cărții electronice de identitate.

“Cine nu dorește carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conține cipul și amprentele deținătorului”, a explicat, în luna iunie 2013, Laura Cușă, șeful serviciului juridic din Direcția pentru Evidența Persoanelor, potrivit avocatnet.ro.

Distribuie:1110

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here