Brazilia poate fi clasificată, cu siguranță, drept o țară care promovează dezvoltarea sportului. Sau mai bine spus, a sporturilor, pentru că ar fi incorect să îi limităm pe brazilieni la un singur sport. Ei practică tot felul de sporturi și își susțin campionii pe stadioane, pe plaje sau în spații amenajate.

Istoria recentă a Braziliei este strâns legată de fotbal, sportul importat la sfârșitul secolului al XIX-lea de către britanici. Fotbalul a devenit extrem de popular în această vastă țară datorită rivalităților dintre cele mai mari cluburi și organizării primelor Cupe Mondiale, unde Brazilia s-a calificat la fiecare ediție, realizând un record mondial. Cu jucători care au devenit vedete internaționale, precum Sócrates, Zico și Ronaldo, ca să nu mai vorbim de Regele Pelé, țara a devenit sinonimul viu pentru sportul numărul unu în lume. Fotbalul în Brazilia generează pasiuni care pot depăși limitele rațiunii umane. În timpul marilor jocuri, țara se oprește și trăiește febril, fie în fața televiziunilor pentru publicul internațional, fie pe stadioane mitice precum Maracanã din Rio sau Morumbi din São Paulo.

În ultimul deceniu, lucrurile au luat o nouă întorsătură și în domeniul pokerului, care este considerat sport mental, alături de caracteristici care îl clasifică drept joc strategic. În prezent, există aproximativ 45 de camere de poker dedicate în Brazilia, dintre care multe în Rio de Janeiro. Numărul total de jucători de poker din Brazilia a crescut enorm, de la aproximativ 100.000 în 2006, până la aproximativ patru milioane în 2018. Numărul real de jucători de poker în 2023, inclusiv cei care joacă și în locații fizice, este de așteptat să fie mult mai mare. Unul dintre primii jucători care a dorit să schimbe modul în care pokerul este văzut și accesat în Brazilia este Andre Akkari, un jucător profesionist de poker care a câștigat prima sa brățară WSOP în 2011. Prin dăruirea și dragostea lui pentru poker, el a reușit să înceapă ceva din țara natală, pentru ca mai apoi să cucerească mese rotunde în întreaga lume.

Surfingul și, în urma lui, kitesurfing-ul, sunt printre sporturile majore din Brazilia, după fotbal, luând în calcul numărul de practicanți. Cu o coastă care se întinde pe mii de kilometri din nordul îndepărtat până în sudul îndepărtat, țara oferă oportunități diverse și variate pentru amatori, fie că sunt brazilieni sau turiști. Surfingul (din Statele Unite) a fost adus inițial pe plajele din Rio, dar practicanții care încă căutau locuri noi au descoperit curând locuri paradisiace – precum insula Fernando de Noronha – pentru a-și dezvolta aceste abilități prețioase.

Datorită numeroaselor sale succese în cele mai mari competiții internaționale, voleiul este unul dintre cele mai populare sporturi de echipă din Brazilia. Decorată cu mai multe campionate mondiale și de trei ori câștigătoare la Jocurile Olimpice, „cealaltă” Selecție nu este departe de a fi egală ca popularitate cu sora sa mai mare din fotbal. Chiar dacă nu a apărut aici, voleiul de plajă a găsit un mediu favorabil în această țară mărginită pe trei sferturi de plaje vaste și frumoase. Competițiile de volei sunt urmărite cu fervoare și practica acestui sport, simplă și la îndemână, este ultra-răspândită. De remarcat că în Brazilia, plajele sunt atât locuri de exerciții fizice cât și de relaxare, deoarece acolo se joacă fotbal, volei și surf.

La periferia tuturor orașelor, există un sport care nu este reprezentat în competiții, dar care a strâns o mulțime de adepți și a debordat în mare măsură dincolo de granițele țării. Sport sau artă, extrem de populară și practicată pe străzile marilor orașe, capoeira este dovada supraviețuirii tehnicilor de luptă și a dansurilor din Africa, de pe vremea sclavilor. Interzisă de vechii coloniști, această practică de luptă a fost deghizată în dans folcloric pentru a se putea dezvolta în toată țara. Așa se explică acompaniamentul muzical al percuției și faimosul berimbau, un instrument rudimentar de sârmă de metal. Capoeira rămâne un ritual de confruntare, iar violența sa poate fi uneori confuză. Însă frumusețea puterii sale transmisă prin figurile acrobatice, pe un fundal de muzică bântuitoare, îl face una dintre atracțiile de văzut sau de încercat în Brazilia.