DOLIU în literatura română. A murit poetul TRAIAN T. COŞOVEI

Home > DOLIU în literatura română. A murit poetul TRAIAN T. COŞOVEI

Poetul Traian T. Coşovei a murit miercuri dimineaţă. Avea 59 de ani. Lumea literară deplânge dispariţia unuia dintre cei mai străluciţi poeţi ai ultimelor decenii., informează realitatea.net.

Traian T. Coşovei a murit. Poetul Traian T. Coşovei a murit astăzi, în prima zi a lui 2014. Avea 59 de ani. 

În anii ‘80, ia parte la cenaclul condus de criticul literar Ovid S. Crohmălniceanu, iar apoi la Cenaclul de Luni al lui Nicolae Manolescu. Împreună cu poeții Florin Iaru, Ion Stratan și Mircea Cărtărescu, creează primul nucleu elitist al Generației ‘80 (Generația în blugi). Comitetul avea puterea de a decide cine intra și cine nu intra în acest club de literați.[necesită citare] Banii pentru editarea antologiei Aer cu diamante reușește să-i obțină de la mama lui. T. Coșovei este și astăzi considerat un spirit liber, nonconformist, prin literatura sa de o mare originalitate, o poezie tânără comparabilă cu aceea a Marianei Marin, a lui Mircea Cărtărescu, Alexandru Mușina, Florin Iaru sau Andrei Bodiu.

În anul 1990, redactează împreună cu Dan Goanță revista Vești proaste, din care apar 6 numere, iar mai târziu, împreună cu prozatorul Mircea Nedelciu, editează ziarul Punga d’un kil – organ de stat la coadă. Acesta era tipărit pe pungi de hârtie destinată ambalării produselor alimentare, sub deviza: Vom fi mai mult decât ocaua lui Cuza.

De-a lungul timpului, a fost recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Asociației Scriitorilor din București, Premiul Academiei Române și chiarPremiul Uniunii Tineretului Comunist. Este prieten și susținător al mai tânărului poet constănțean Eduard Zalle, căruia i-a scris prefațele primelor patru cărți publicate de acesta începând cu 2009.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here