Codul rutier a fost modificat printr-o ordonanta a Guvernului la inceputul acestei luni, fiind transpuse in legislatia autohtona mai multe reglementari europene in materie. In acelasi timp, documentul stabileste ca, de duminica, soferii vor fi penalizati in trafic daca nu indeplinesc anumite reguli. Potrivit noilor prevederi, după acumularea unui anumit număr de puncte de penalizare permisul se suspendă.

Punctele de penalizare reprezinta una dintre sanctiunile contraventionale complementare stabilite de Codul rutier, scrie avocatnet.ro. La acumularea a 15 puncte de penalizare se suspenda dreptul de a conduce pe o perioada de 30 zile.

Mai mult chiar, permisul poate fi retinut pentru o perioada mai mare, de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.

Punctele de penalizare se anuleaza la implinirea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei. In acelasi timp, potrivit normelor, suspendarea exercitarii dreptului de a conduce anuleaza toate punctele de penalizare acumulate pana in acel moment.

Transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale masinilor este interzis in prezent

Desi, Codul rutier nu contine prea multe mentiuni privind transportul copiilor, unele dintre ele existau, totusi, si pana acum. Spre exemplu, dispozitiile in vigoare interzic clar transportul copiilor de pana la 12 ani pe locurile din fata ale vehiculelor, chiar daca sunt tinuti in brate de adulti.

Prin urmare, incalcarea acestei reguli reprezinta contraventie si va fi sanctionata cu amenda maxima pentru persoane fizice, adica amenda din clasa a IV de sanctiuni (de la 9 la 20 puncte-amenda).

Amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate, iar un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Avand in vedere ca, de la 1 iulie, salariul minim a fost majorat la 900 lei, a crescut si punctul-amenda, care in momentul de fata este de 90 lei. Ceea ce inseamna ca amenzile pentru transportarea necorespunzatoare a copiilor sunt cuprinse intre 810 si 1.800 de lei.

AvocatNet.ro a scris aici despre ce reguli trebuie sa respecte soferii cand transporta copii.

Mai mult puteti afla de aici.

 

AbonareDistribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here