Fostul ministru al dezvoltării şi turismului, acuzat de un prejudiciu de 15 milioane de euro, ar putea pierde cele două case pe care le deţine în Bucureşti. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Justiţiei, imobilele confiscate pot fi transformate în dispensare, grădiniţe sau cămine de bătrâni.

Confiscarea averilor marilor corupţi începe să devină realitate. Ministerul Justiţiei a publicat un proiect de lege privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, instituţie publică de interes naţional care se va ocupa cu valorificarea bunurilor confiscate şi sechestrate în timpul proceselor penale. Elena Udrea, fostul ministru al dezvoltării şi turismului, despre care procurorii susţin că ar fi creat un prejudiciu de 15 milioane de euro statului român, ar putea pierde, astfel, casa de aproape 170 mp deţinută în Bucureşti, achiziţionată după ce fosta deputată ar fi comis faptele de care este acuzată. Totodată, Udrea ar mai putea pierde şi cota-parte dintr-o casă de peste 600 de metri pătraţi pe care o deţine în Capitală alături de fostul soţ, Dorin Cocoş, şi de o apropiată a ei, Mariana Cindea. Imobilele, potrivit prevederilor din proiectul de act normativ al Ministerului Justiţiei, ar putea fi transformate în dispensare, şcoli, grădiniţe sau cămine de bătrâni.

Confiscare extinsă pentru recuperarea prejudiciilor

Deputata Ana Birchall susţine că un aspect foarte important în proiectul de lege este faptul că instituţiile publice vor putea cere agenţiei identificarea imobilelor care să fie folosite drept unităţi medicale, şcoli sau sedii ale administraţiei centrale sau locale. “Este normal ca şi recuperarea prejudiciului material să fie importantă pentru societate. Prejudiciul cauzat este suma pe care au furat-o din banii statului român. Este o chestiune de dreptate socială. Deja a început acum să se pună în practică prevederea din Codul penal potrivit căreia cei condamnaţi nu pot beneficia de eliberare condiţionată până nu achită prejudiciul integral. Am primit mii de mesaje de la oameni care spun că problemele lor nu se rezolvă, dar ăia stau în puşcărie pe banii lor, apoi ies după un an, doi şi au avere pentru trei generaţii. Există însă acum posibilitatea de a apela la confiscarea extinsă, potrivit noului Cod de procedură penală, care înseamnă că o poţi extinde şi asupra bunurilor altor persoane. Nu este corect, dacă ai prejudiciat statul cu 10 milioane de euro, să-i treci pe numele copilului. Trebuie urmărită recuperarea prejudiciului integral până la copiii copiilor, inclusiv la rudele de gradul patru. În civil te îndrepţi împotriva moştenitorilor pentru recuperarea prejudiciilor, şi atunci cu atât mai mult este nevoie de aşa ceva şi în penal”, a declarat Ana Birchall pentru ZiarulRing.ro.

Aleşii anchetaţi îşi pierd imobilele
Deputatul PNL Theodor Nicolescu, acuzat că ar fi prejudiciat statul român cu 6,2 milioane de lei în perioada în care a fost vicepreşedinte al ANRP, ar putea rămâne fără casa din Piteşti, de 70 de metri pătraţi, şi cea din Bucureşti, de 564 de metri pătraţi, achiziţionate în 2007 şi, respectiv, 2012. În aceeaşi situaţie se află şi Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, care deţine împreună cu soţul său un apartament în Bucureşti, dar şi fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu, care şi-a cumpărat o casă în Braşov în 2013, după ce ar fi comis faptele de care este acuzat.

“Stau în puşcărie, scriu cinci cărţi şi ies de acolo într-un an şi jumătate, dar şi-au pus averea la adăpost pentru şase generaţii.” – ANA BIRCHALL, deputat.

Vizualizari:
495
Abonare
Distribuie:0010

2 COMMENTS

  1. Asa da sa le confiste tot pana la ultimul euro furat din munca noastra a poporului roman. Toti banii recuperati sa fie folositi nu pentru renovarea puscariilor, ci a spitalelor, a scolilor, a azilelor de batrani, si nu numai. Sa fie modernizate orasele, sa fie create locuri de munca pentru a face asta, deci banii sa se intoarca la oamenii care muncesc. Voteaza acest comentariu: 3  0

  2. CRED CA ESTE CORECT SA LI SE CONFISTE PT A RECUPERA DAUNELE PRODUSE STATULUI ROMAN,INSA TREBUIESC SCPSI DIN PUSCARIE, PT CA. ROMANII CARE MUNCESC CU 170€ BRUT LUNAR TREBUIE SA PLATEASCA 700€ lunar NET PT UN PUSCARIAS !!!!!! NU POT FI DE ACORD SA SE EXTINDA CONFISCAREA AVERILOR PINA LA AL n GENERATIE ! ASTA CHIAR ESTE. BATAIE DE JOC ! UNII CHIAR AU LUAT-O RAZNA !!!!! CINE-I VINOVAT SA PLATEASCA,INSA NUUU TOT NEAMUL !!!!!ASTA MIROASE A. TIRANIE,A SADISM !!!! 25 DE ANI TOTI AU TACUT DESI AU VAZUT SI STIUT TILHARIA DIN ROMANIA !!!!! PT CA TOT SE VORBESTE DE EXTINDEREA PEDEPSELOR. ,CE-AR FI DACA SI IN CAZUL. BANCILOR S-AR EXTINDE ACTUL DE DREPTATE LA TOTI CLIENTII AFLATI IN ACEEASI SITUATIE !!!!! Voteaza acest comentariu: 0  0

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here