Empatia, in linii mari, este capacitatea unei persoane de a se pune in pielea altuia. Adica, sa poti intelege situatia si sentimentele pe care le traieste o alta persoana. A fi o persoana empatica nu este o sarcina usoara si, de multe ori, necesita o serie de conditii prealabile.

Pentru toate acestea, explicam ce este empatia, ce trasaturi are o persoana empatica, ce beneficii are si ce putem face pentru a o incuraja. De asemenea, propunem un exercitiu de reflectie.

Ce este empatia?

Dupa cum este definit de RAE (2019), este sentimentul de identificare cu cineva sau capacitatea de a va identifica cu cineva si de a va impartasi sentimentele. In plus, este una dintre cerintele inteligentei emotionale si este legata de intelegere, sprijin si ascultare activa.

Este abilitatea de a intelege sentimentele si emotiile unei persoane chiar si atunci cand au dificultati. Este important sa nu o confundati cu emotii precum compasiunea, deoarece in acest din urma caz ​​persoana, in afara de a se pune in locul celuilalt, incearca si sa puna capat suferintei sale. Adica, empatia este o cerinta pentru compasiune, dar compasiunea implica si punerea capat suferintei, in timp ce in empatie nu este neaparat.

Ce caracteristici au oamenii empatici?

Pentru a fi o persoana empatica trebuie sa ai o serie de caracteristici:

 • Sensibilitate si simtind ceea ce simt altii. Oamenii empatici sunt sensibili si inteleg sentimentele celorlalti. Cu toate acestea, uneori aceasta poate fi o sabie cu doua taisuri, deoarece se pot simti obligati sa se angajeze activ cu celalalt, chiar daca conflictul nu are nimic de-a face cu ei insisi.
 • Le place sa asculte. Ei asculta activ, adica nu asculta doar ce spun oamenii. Ei se concentreaza pe ceea ce le spune cealalta persoana, analizeaza de ce persoana simte asa cum simte , il legitimeaza si dau raspunsuri in consecinta.
 • Nu sunt extremisti. Ei nu cred ca totul este negru sau alb, ei stiu ca exista o gama frumoasa de gri intre ele. De exemplu, atunci cand apare un conflict, ei nu iau cu usurinta o pozitie; ei incearca sa gaseasca raspunsuri intermediare.
 • Sunt respectuosi si toleranti. Oamenii empatici respecta deciziile celorlalti, chiar daca ei nu au luat aceleasi decizii. De exemplu, Mary si John sunt frati. Juan s-a suparat pe parintii sai pentru ca nu l-au sustinut intr-unul dintre cele mai importante momente din viata lui. Desi Maria nu ar fi procedat la fel, il respecta pe Juan, este empatica, intelege situatia si ii ofera sprijinul ei.
 • Ei inteleg comunicarea non-verbala. Ei se uita atat la limbajul verbal, cat si la cel non-verbal. Ei acorda atentie gesturilor, privirilor, inflexiunilor si tonurilor vocii etc. Cu care reusesc nu doar sa inteleaga mesajul verbal, ci si sa extraga mesajul emotional pe care il contine limbajul non-verbal.
 • Ei cred in bunatatea oamenilor. Cand intalnesc pe cineva, chiar daca acea persoana are o „reputatie proasta”, ei presupun ca persoana respectiva este buna pana cand se dovedeste contrariul. Ei cred ca oamenii sunt buni prin fire.
 • Ei pot avea un stil de comunicare pasiv. Uneori, incercarea de a-i intelege pe ceilalti ii poate determina sa-si lase deoparte propriile interese si drepturi. De exemplu, in cazul Mariei, ea decide sa fie empatica si sa-si sustina fratele, chiar daca asta inseamna sa aiba un conflict cu parintii ei.
 • Vorbesc cu atentie. Intotdeauna isi masoara cuvintele pentru ca stiu ca, in functie de modul in care spun lucrurile, pot rani pe cealalta persoana. Ei incearca sa fie atenti si sa se exprime cu tact, avand cel mai putin impact negativ asupra celuilalt.
 • Ei inteleg ca fiecare persoana este diferita. Ei inteleg ca fiecare persoana are nevoi si ca toti suntem diferiti. Ei stiu sa trateze fiecare persoana in functie de circumstantele sale.

 

Ce beneficii are empatia?

Beneficiile de a fi empatic sunt multe si foarte bune. Printre principalele sunt: ​​ajuta sa te simti mai bine cu tine insuti, ajuta la rezolvarea problemelor, dezvolta abilitati sociale, ajuta sa ai respect fata de ceilalti, ajuta sa te conectezi mai bine cu ceilalti, creste stima de sine, ne face sa fim respectabili, ne ajuta sa fim corecti, ne ajuta sa nu-i judecam pe ceilalti, incurajeaza dezvoltarea emotionala, contribuie la inteligenta emotionala etc.

Cum sa stimulezi empatia

Exista o serie de sarcini care pot fi facute pentru a stimula empatia. Va prezentam cateva dintre cele mai importante:

 • Dezvoltati ascultarea activa. A fost descrisa de Carl Rogers, este o tehnica de comunicare care ne face sa stim sa ascultam si sa intelegem ce ne spune celalalt si in acelasi timp stim sa transmitem ca am inteles-o. Nu este vorba doar despre auz, ci despre ascultare si intelegere. Este important sa dezvoltati ascultarea activa pentru ca, dupa cum am vazut, este o caracteristica a oamenilor empatici. Invata sa asculti ceea ce iti spun altii in timp ce incerci sa-l intelegi si oferind feedback.
 • Traieste fara prejudecati. Dupa cum am vazut, oamenii empatici sunt respectuosi, toleranti si nu-i judeca pe altii. Poate ca nu esti de acord cu deciziile altora, dar trebuie sa incerci sa te distantezi si sa le intelegi, chiar daca nu ai fi procedat la fel.
 • Urmati instructiunile sanatoase. Concentrati-va pe expresiile verbale si non-verbale ale celeilalte persoane, raspundeti intr-un mod adecvat, raspundeti pe un ton afectiv similar cu cel al celeilalte persoane, manifestati interes pentru ceea ce va spune, concentrati-va pe ceea ce nu exprima. cuvinte , etc. (Bados si Garcia, 2011).
 • Intelege-te pe tine insuti. Pentru a intelege pe ceilalti oameni si a fi empatici cu ei , trebuie mai intai sa fim empatici cu noi insine. Incercati sa va intelegeti, sa va cunoasteti si sa fiti empatic cu propriile sentimente si actiuni.

Exercitiu de empatie

Va propunem un exercitiu ca sa puteti incerca sa va cresteti empatia. Acest exercitiu a fost propus de Garcia-Grau, Fuste, Balaguer, Ruiz si Arcos (sf).

De multe ori ne este dificil sa avem empatie cu o anumita persoana. Prin urmare, va recomandam sa va ganditi la acea persoana si sa luati o bucata de hartie pentru a putea scrie raspunsul la intrebarile pe care vi le punem. Cu caractere cursive va aratam un exemplu despre cum ar trebui sa faceti acest lucru.

1. Noteaza numele acestei persoane si relatia pe care o are cu tine.

Vezi un exemplu

Alicia este cea mai buna prietena a mea. Ne-am cunoscut in liceu cand eram tineri si el a fost un mare sprijin pentru multi ani din viata mea.

2. Descrieti situatiile in care va este greu sa fiti empatic cu aceasta persoana.

Vezi un exemplu

Imi este greu sa inteleg cand prietenul meu incearca sa controleze tot ceea ce fac si ma intreaba constant ce o sa fac.

3. Descrieti ce face cealalta persoana care va face dificil sa fiti empatic cu ea (de exemplu, atitudini, expresii etc.).

Vezi un exemplu

Ma suna de multe ori pe zi si chiar ma intreaba ce o sa mananc. De asemenea, cand stam langa el, se uita la ecranul telefonului meu pentru a incerca sa vada conversatiile pe care le am cu alte persoane. Ma critica si cand ies cu alti prieteni.

4. Descrie ce te face sa simti atitudinea celeilalte persoane.

Vezi un exemplu

Ma face sa ma simt rau pentru ca ma copleseste si ma simt inhibat sa fac anumite lucruri. Multe dintre lucrurile pe care mi le intreaba nu au sens pentru ea si nici nu ar trebui sa le cunoasca.

5. Reflectati la motivul pentru care cealalta persoana ar putea sa se comporte asa cum este.

Vezi un exemplu

S-ar putea ca Aliciei sa-i fie frica sa nu fie singura sau sa ramana singura daca ies cu alti oameni.

6. Ganditi-va la ce situatii actionati in acelasi mod ca acea persoana.

Vezi un exemplu

Poate ma comport la fel cu sora mea pentru ca uneori devin geloasa cand iese cu alti oameni.

7. Adopta modul celuilalt de a construi realitatea.     

Vezi un exemplu

Cred ca ea crede ca am de gand sa o las in pace si ca nu voi vrea sa stiu mai multe despre ea.

Pe scurt, empatia este capacitatea pe care o pot avea oamenii de a se pune in pielea altora. Este legat de suport, compresie si ascultare activa. Oamenii empatici stiu sa asculte, sunt sensibili, toleranti etc. In plus, a fi empatic are multe beneficii, cum ar fi cresterea stimei de sine sau dezvoltarea emotionala. Empatia poate fi antrenata si dezvoltata prin ascultare activa, respect si o serie de activitati si linii directoare.