Cumparaturile au o mare relevanta in societatea actuala. Suntem inconjurati de publicitate si marketing care incurajeaza consumerismul. Retelele de socializare, posibilitatea de a cumpara online si diferitele aplicatii existente faciliteaza achizitiile si accesibilitatea acestora. Toate acestea, de multe ori, pot duce la cumparaturi care se fac fara a sta pe ganduri si acest lucru, la randul sau, poate duce la achizitii compulsive.

In intrarea de astazi vom vedea ce este cumpararea compulsiva si de ce apare, vom vorbi despre tulburarile legate de cumpararea compulsiva si in final vom vorbi despre ce putem face in terapie pentru a o gestiona.

Ce sunt achizitiile compulsive? De ce apar achizitiile compulsive?

Achizitiile compulsive sau oniomania sunt achizitii care, dupa cum sugereaza si numele, se fac in mod compulsiv. Adica se achizitioneaza impulsiv fara sa reflectam daca avem sau nu nevoie de produs, fara sa ne uitam la buget sau fara sa-i analizam utilitatea. Acesti oameni o fac pentru ca actul de cumparare le ofera o multumire emotionala si pentru ca le ofera un sentiment de usurare.

Unele dintre cele mai importante aspecte ale cumpararii compulsive sunt:

Cauta satisfactie imediata.

Satisfactia imediata este definita ca fiind bunastarea pe care o obtinem atunci cand ceva ne satisface pe moment fara sa ne gandim la consecintele pe care le-ar putea avea pe termen lung. In domeniul cumpararii compulsive, cumparatorul compulsiv dobandeste ceva intr-o clipa, datorita unei emotii sau impuls, pentru satisfactia pe care aceasta o genereaza fara a analiza daca are nevoie cu adevarat de produs sau daca va putea plati pentru el.

Evitarea emotionala.

Evitarea emotionala se refera la tendinta pe care o avem de a evita toate acele emotii pe care ni le par neplacute, precum tristetea. Cumpararea compulsiva poate fi folosita ca strategie pentru evitarea temporara a acestor emotii neplacute, deoarece cumpararea ne asigura gratificarea imediata pe care am mentionat-o in sectiunea anterioara.

Presiunile sociale.

Presiunile sociale pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra cumpararii compulsive si ne pot determina sa cumparam fara planificare si fara a analiza consecintele. Comparandu-ne constant cu ceilalti, bombardati de publicitate, nevoia de a ne incadra intr-un grup etc. Ne pot face sa cumparam mai mult.

La fel, nu putem uita ca de obicei asociem succesul si statutul cu a avea lucruri materiale. Adica avem tendinta sa-i admiram mai mult pe acei oameni care au o masina scumpa, o casa buna etc. Legat de aceasta, Garcia (2014) a efectuat o cercetare in care a concluzionat ca cumpararea compulsiva este legata de valorile de putere, stimulare si realizare.

In ceea ce priveste cate persoane sufera de aceasta problema, un studiu realizat in Galicia (Spania) a estimat ca 7,1% dintre oameni sufera de aceasta problema. De asemenea, acest studiu a concluzionat ca femeile si tinerii sunt cei care au cea mai mare tendinta de a face achizitii compulsive (Otero-Lopez si Villardefrancos, 2014). Un alt studiu realizat in Bizkaia (Garcia, 2014) a afirmat ca prevalenta in aceasta provincie este de 5,27%. Ambele date sunt alarmante.

Tulburari legate de cumpararea compulsiva

Cumpararea compulsiva poate fi asociata cu diferite tulburari. In plus, ele pot fi un simptom al altora. In continuare, le vom mentiona pe cele mai importante:

De asemenea, este important de mentionat ca persoanele cu TBP (tulburare de personalitate limita) pot folosi cumparaturile ca o modalitate de a face fata emotiilor. In plus, impulsivitatea este frecventa in BPD si cumparaturi. Alte studii au aratat, de asemenea, ca persoanele cu tulburare de consum de substante si persoanele cu ADHD (Tulburare cu deficit de atentie si hiperactivitate) sunt mai susceptibile de a avea aceasta tulburare.

Terapia psihologica in managementul cumpararii compulsive

Terapia psihologica este esentiala in tratamentul acestei tulburari. Printre altele, in terapie pacientul va fi invatat sa:

  • Identificati declansatorii. Este primul pas pentru a putea trata si intelege problema, deoarece atunci cand o persoana stie in ce conditii este declansata achizitia, poate implementa strategii pentru a evita achizitia. Pentru a face acest lucru, se fac urmatoarele: observarea si inregistrarea a ceea ce a fost achizitionat, identificarea sub ce situatii sau loc se dezvolta, identificarea gandurilor irationale asociate acestora etc.
  • Dezvoltarea strategiilor de coping si control al impulsurilor. Tinand cont de declansatorii si gandurile fiecarei persoane, sunt dezvoltate diferite strategii pentru a le putea implementa. Unele dintre ele sunt urmatoarele: controlul banilor, bugetul limitat, intarzierea gratificatiei, neutilizarea cartilor de credit, cumparaturile cu o lista, neavand aplicatii de cumparaturi disponibile pe telefonul mobil etc.
  • Tratamentul problemelor de baza. Dupa cum am vazut, cumpararea compulsiva este legata de evitarea emotionala. Prin urmare, este important sa analizam ce emotii se doreste a fi evitate pentru a dezvolta strategii care sa urmareasca gestionarea corecta a acestora.

De asemenea, este relevant sa inveti sa gestionezi impulsivitatea, sa dezvolti autocontrolul, sa inveti tehnici de relaxare si respiratie, sa faci o restructurare cognitiva corecta, printre altele.

In zilele noastre este foarte usor de cumparat. In plus, suntem in mod constant influentati de campaniile de publicitate si presiunile sociale. Daca credeti ca cumparati compulsiv pentru ca cheltuiti multi bani, pentru ca nu puteti opri impulsul de a cumpara sau pentru ca o faceti ca o modalitate de a evita sau de a evita alte probleme, va recomandam sa contactati un profesionist in sanatate mintala cu scopul de a putea aborda si gestiona cumpararea compulsiva dintr-o perspectiva terapeutica. La Psicoglobal te putem ajuta prin conceperea unei terapii online adaptate nevoilor tale.