Miniştrii de justiţie din statele Uniunii Europene, reuniţi vineri la Luxemburg, s-au arătat îngrijoraţi de discursul de incitare la ură şi la xenofobie ce s-a amplificat pe reţelele de socializare din cauza valului de refugiaţi extracomunitari, transmite AFP.

Reţeaua de socializare Facebook a promis că va acţiona contra postărilor cu caracter rasist în limba germană, după ce cancelarul Angela Merkel i-a cerut cu o lună în urmă să ia măsuri împotriva utilizatorilor care postează mesaje xenofobe sau care incită la violenţă.

Germania a devenit destinaţia preferată a imigranţilor ilegali proveniţi din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia, fapt care a condus la resentimente în rândul populaţiei locale, de care încearcă să profite extrema dreaptă.

‘Am constatat în Germania o sporire importantă a mesajelor de instigare la ură pe reţelele de socializare’, a declarat ministrul german al justiţiei, Heiko Maas, la sosirea la reuniunea de la Luxemburg, el prezentând cu această ocazie omologilor săi europeni un raport al discuţiilor purtate de guvernul de la Berlin cu Facebook şi cu alte reţele de socializare, precum şi iniţiativele luate de Germania pentru a combate ceea ce acest oficial german consideră a fi o problemă paneuropeană.

‘Dacă cineva cheamă la uciderea refugiaţilor sau la arderea evreilor, aceasta nu intră în cadrul libertăţii de exprimare. Este o infracţiune care trebuie sancţionată de justiţie’, a argumentat Heiko Maas. ‘Facebook, Google, YouTube şi Twitter au responsabilitatea de a se asigura că astfel de declaraţii sunt suprimate, notează jurnalul.ro. Din păcate, acest lucru încă nu se întâmplă’, a adăugat el, menţionând că nu înţelege de ce Facebook poate să şteargă în 24 de ore imaginile pedopornografice, însă nu şi ‘incitarea de a ucide pe cineva’.

Totuşi, comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a atras atenţia că trebuie făcută distincţia între mesajele de incitare la ură, care într-adevăr sunt ‘inacceptabile’, şi libertatea de exprimare, ce este ‘una dintre valorile intangibile’ ale Uniunii Europene.

Intra in discutie

comentarii

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here