Introducerea votului în alb este ultimul proiect legislativ la care s-au gândit parlamentarii Opoziţiei. El le dă puterea celor cu drept de vot să pună ștampila într-un cadran gol, ceea ce înseamnă că niciun candidat nu va primi votul. Avantajul este că buletinul de vot nu va fi anulat.

Mai exact, la finalul listei cu numele candidaţilor pe buletinului de vot se înscrie votul alb. În mijlocul patrulaterului va fi scris ,,Niciunul”.

Toate formulele de calcul a voturilor valabil exprimate și implicit a coeficienţilor electorali şi a numărului de parlamentari includ şi buletinele de vot cu voturi albe.”

Deputatul PPDD, Tudor Ciuhodaru, unul dintre semnatari, consideră că prin acest proiect de lege se oferă pentru prima dată alegătorului posibilitatea reală de a sancţiona politicienii şi partidele întrucât această modalitate de vot va avea 3 consecinţe majore: reducerea numărului de parlamentari, creşterea participării la vot şi eliminarea din politică a celor care nu au respectat ce au promis. „Acest sistem de vot ne va da pentru prima dată posibilitatea să-i trimitem acasă pe ei și partidele pe care le reprezintă“, a declarat deputatul Tudor Ciuhodaru, pentru „Adevărul“.

Votul alb este în principal un vot de blam prin care oricare alegător poate sancţiona atât candidații cât şi partidele politice. „În fiecare colegiu putem trimite acasă orice politician pentru oferta electorală necorespunzătoare sau promisiunile neonorate. Obiectivul major al acestui proiect legislativ rămâne însă creşterea participării la procesul electoral pentru ca să putem hotărî cu toţii ce e mai bine pentru noi şi pentru țara noastră“, argumentează Ciuhodaru.

Citeste mai mult aici.

Distribuie:4000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here