Părinții își doresc mereu ca odraslele lor să fie primele, cele mai bune la școală, să se implice în activități extracurriculare și să aibă și o viață socială. Îi vor oameni de succes pe viitor. Fix aceasta este atitudinea care aduce tot mai mulți copii în cabinetele medicilor cu dureri de cap, anxietate sau chiar depresie.

Toate acestea sunt provocate de stres.

„Societatea în care trăim pune o presiune extremă şi pe copii. Şcoala pune presiune pe ei. Părinţii intrând în caruselul competiţiei vor să facă numeroase activităţi, să fie primii, să meargă la olimpiade. Lucrurile acestea îi stresează pe copii. Din păcate, unii dintre ei clachează înainte de a ajunge să evolueze în viaţă. Înainte de vârsta de liceu, sunt adolescenţi care au probleme pentru că nu sunt înţeleşi. Fiecare copil are dinamica lui de învăţare. Are abilităţile lui. Nu trebuie să fie de 10 pe linie, că nimeni nu e.

Din păcate, copiii de azi sunt suprastimulaţi şi lipsiţi de afectivitate. Ei sunt extrem de obosiţi, au tulburări de somn. Acesta este mecanismul principal prin care vedem depresie la copilul adolescent, ceea ce poate că în urmă cu 10 ani nu vedeam”, a declarat pentru Adevarul dr. Raluca Teleanu, şef secţie Neurologie Pediatrică, Spitalul de Copii „V. Gomoiu.

Cei mici nu știu să spună stop pretențiilor părinților, iar când o fac este prin boală. Prin dureri intense de cap.

„La neurologie pediatrică, jumătate din consultaţiile pe care eu le am sunt cefalee psihogenă. Sunt copii cu oboseală cronică, cu un program infernal de viaţă”, spune dr. Raluca Teleanu.

Articol redactat de Mădălina Mihăilescu

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here