Legea prin care mamele ar putea primi 3.400 de lei, în loc de 1.200 de lei, pentru creşterea copilului până la doi ani nu a fost votată ieri de aleşi. Senatorii nu au avut chef de muncă şi şi-au luat liber.

  • Mămicile care stau acasă doi ani cu copiii primesc acum maximum 1.200 de lei

Numeroase legi, printre care şi aceea care prevede ca mamele care stau doi ani acasă cu copiii să primească 3.400 de lei lunar, ar fi trebuit votate ieri de senatori. Numai că aleşii nu au făcut-o. Fără să le pese de cele aproape 380.000 de mămici pentru care această decizie e crucială, senatorii şi-au luat un concediu prelungit de Rusalii. Aşa se face că dintre cei peste 150 de senatori, ieri la muncă au fost doar 59 de aleşi, iar legea nu a putut fi adoptată, întrucât nu s-a întrunit cvorumul de şedinţă necesar. Proiectul vizează creşterea plafonului de la 1.200 de lei, cât este în prezent, la 3.400 de lei pentru mamele care optează să stea acasă doi ani.

Discuţiile, reluate săptămâna viitoare

Iniţiatorii legii spun că în acest fel se stimulează creşterea natalităţii, fiindcă această sumă este una considerabilă şi ajută la creşterea unui nou-născut. “Dacă veneau colegii astăzi legea trecea fără probleme, căci este una de bun simţ. E normal ca o familie să primească bani suficienţi pentru a se putea îngriji de un nou-născut, mai ales în primii ani de viaţă, când cheltuielile sunt destul de mari”, ne-a spus pesedistul Marius Isăilă, unul dintre puţinii aleşi care au fost ieri la muncă. Potrivit actualei legi, limitele erau cuprinse între 600 şi 3.400 de lei pentru mamele care stăteau un an în concediu de creştere a copilului şi maximum 1.200 lei pentru cele care rămâneau acasă doi ani. Legea va ajunge din nou în plen săptămâna viitoare.

Au lucrat două zile

Luni, Senatul a fost gol, pentru că aleşii au fost liberi în cea de-a doua zi a Rusaliilor Catolice, deşi doar senatorii UDMR sunt catolici. Marţi, senatorii au venit la muncă în plen, iar miercuri, după ce au votat câteva legi ordinare, activitate ce a durat aproximativ două ore, şi-au făcut bagajele şi au plecat acasă. Astăzi este zi de activitate pe teritoriu, doar că de cele mai multe ori aceasta este doar o altă formulă prin care aleşii se bucură de un liber în plus. Luni, senatorii stau acasă, pentru că este a doua zi a Rusaliilor ortodoxe.

Abonare
Related Tags:Distribuie:13000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here