Schimbul de replici acide între puterile occidentale şi Rusia pe tema unui război în Europa Centrală şi de Est se înteţesc şi, cum s-ar putea trece oricând de la vorbe la fapte, NATO a-nceput să trimită armament în zonă, pentru ca un eventual atac ordonat de la Kremlin să nu ne găsească nepregătiţi. Pe lângă armamentul clasic, se pare că vor ajunge în România tehnologii de ultimă generaţie, cum ar fi rachetele “invizibile”.

  • ASTER este o rachetă tactică de mare viteză care nu poate fi interceptată, adică îşi atinge sigur ţinta

  • Avionul de luptă F-22 Raptor este considerat cel mai bun din lume în acest moment
  • Tancul american Abrams este situat în elita tancurilor grele pe plan mondial
  • Tancul românesc TR-85M1 a fost modernizat la standarde NATO printr-o colaborare româno-franco-israelian

Statele Unite vor aduce tancuri, artilerie şi alte echipamente militare în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, a anunţat săptămâna aceasta Ash Carter, secretarul american al apărării.

Un document furnizat de armata americană arată că echipamentele desfăşurate preventiv de SUA vor include circa 250 de tancuri Abrams, vehicule de luptă Bradley şi obuziere autopropulsate. Mai mult, odată cu suplimentarea trupelor din Europa, SUA vor să aducă şi misteriosul avion de vânătoare invizibil F-22.

Mişcarea, spun americanii, vine ca un semn de susţinere a aliaţilor din NATO în contextul intervenţiei ruse din Ucraina. Aceste planuri militare au declanşat o reacţie nervoasă a ruşilor.

Un oficial din Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că desfăşurarea de tancuri şi armament greu în state membre ale NATO la graniţa cu Rusia ar reprezenta cea mai agresivă acţiune americană de la sfârşitul Războiului Rece.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat chiar că “forţele nucleare ruse vor fi dotate, în 2015, cu peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale”.

Mai mult, Polonia şi România devin în mod automat ţinte potenţiale pentru Moscova, deoarece găzduiesc elemente ale scutului american antirachetă, a afirmat miercuri secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Evgheni Lukianov.

Unii analişti militari consideră că asistăm la o etalare de tehnică militară care nu a fost testată încă în conflicte reale. Lucru care nu este chiar îmbucurător. Despre unele din armele pregătite să intervină într-un eventual conflict deschis nici măcar nu s-a auzit până acum.

Este vorba despre rachetele invizibile, adică acelea care nu pot fi văzute de radarele inamice decât în momentul impactului. În cazul unui avion, de pildă, care este atacat cu o asemenea rachetă, pilotul nu vede pe radar că este ceva pe urmele lui decât atunci când este prea târziu.

Nu pot fi doborâte de nici un fel de contramăsuri

“Marea Britanie a dezvoltat, începând cu anul 2000, un nou sistem de rachete. Cel mai performant este Supersonic Antiship Missile. Este vorba de rachete cu tehnologie stealth antinavale nedetectate de radar şi care au obţinut clasificarea de cel mai înalt grad de securitate în rezistenţa la ECC (contramăsuri electronice) şi la dispozitive- capcană folosite în ofensiva antiaeriană. Raza acestor rachete este de 180 km. Sunt arme supersonice cu viteză foarte mare, care reduc la minimum riscul de interceptare. O altă rachetă tactică de mare capabilitate folosită în marina militară a Regatului Unit este ASTER. E vorba de un sistem aerodinamic convenţional de control, care poate intercepta şi distruge alte rachete. Reprezintă un sistem de rachete cu acţiune combinată şi multiple ţinte, având o viteză de 800 m/s. Iată că statele dezvoltate din cadrul NATO au nu doar avioane invizibile care folosesc tehnologie stealth, ci şi rachete invizibile care sunt mai puţin cunoscute de opinia publică”, ne-a declarat analistul militar Sebastian Sârbu, vicepreşedinte al Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării, expert în cadrul Centrului Internaţional de Criminalitate Informaţională din SUA.

Un alt sistem de mare precizie care poate efectua bombardamente devastatoare e MLRS (Multiple Launch Rockets System). Fiecare rachetă poate duce 50 de bombe capabile să distrugă tancuri de top. Acest sistem poate ghida rachete către ţintele inamice în număr de 12/minut, pe o rază de 30 km.

“Costurile reduse ale acestei rachete asigură viitorul ei şi al armelor navale «de suprafaţă »”, a adăugat Sebastian Sârbu.

Şi misteriosul avion de vânătoare F-22 vine în Europa de Est

În zonă vor fi trimise de NATO şi avioanele multirol F-22 cu tehnologie stealth, care fac parte din categoria avioanelor invizibile (nedetectabile de radar).

Superioritatea acestora constă în faptul că pot intercepta semnale inamice, pot folosi arme electronice şi executa misiuni de luptă aer-aer/ aer-sol, constituind componenta critică a forţelor aeriene tactice americane.

Departamentul de Apărare al SUA şi Congresul american au interzis producerea avioanelor multirol F-22 încă din 2009, ca urmare a costurilor ridicate – 300 de milioane de dolari bucata – şi a lipsei misiunilor aer-aer. De asemenea, exportul acestui avion a fost interzis cu desăvârşire, pentru a se proteja secretul tehnologic.

După oprirea liniei de producţie a avioanelor “invizibile” F-22 Raptor, americanii au dezvoltat proiectul F-35, mai ieftin (150 de milioane de dolari), tot invizibil şi pretabil la export, deoarece nu are înglobată partea secretă a tehnologiei F-22.

«Vor încerca să ia înapoi Balcanii şi Marea Neagră»

“Rusia este determinată în a începe o ofensivă militară. Scenariul războiului total trebuie privit ca o ultimă carte pe care o poate juca Rusia, dar numai în contextul unei escaladări grosso modo a acţiunilor Occidentului”, este de părere Sebastian Sârbu.

Un alt analist militar, Silviu Crăescu, merge chiar mai departe: “Ruşii se simt acum încolţiţi. Vor încerca să ia înapoi Balcanii şi Marea Neagră, nu au altă soluţie. Acest lucru trebuie să se întâmple pentru ei în maximum 6 ani. Altfel, vor dispărea ca mare putere mondială”.

Ţara noastră, protejată de două tipuri de tancuri: Abrams american şi TR-85M1

La categoria blindate, NATO a adus tancul american Abrams, care va lupta alături de cel românesc, TR-85M1. Pot ele face faţă celor ruseşti? Cele mai bune şcoli de blindate din lume sunt cele ale Germaniei şi Rusiei, sunt de părere specialiştii…

Oficial, cele mai moderne tancuri sunt M1 Abrams (SUA), Challanger (Anglia), Leclerc (Franţa), Leopard (Germania), Merkava (Israel) şi T-90 (Rusia). Pe lângă ele s-a strecurat nu demult şi TR-85M1, tancul românesc. Ca preţuri, diferenţa este destul de mare între aparatele occidentale – M1 Abrams, de pildă, costă 5,4 milioane de dolari, iar englezescul Challenger, 4,2 milioane de dolari – şi cele ruseşti de aceeaşi generaţie, adică T-90, al căror preţ ajunge la jumătate: 2,8 milioane de dolari.

La acest capitol, TR-85M1 românesc, în varianta cu un motor mai puternic decât cel clasic, de 860 de cai, este imbatabil, la preţul de 1,5 milioane de dolari bucata. Istoria lui TR- 85M1 e simplă: în 1997, tancul românesc TR- 85 a intrat în modernizări şi, printr-o colaborare românofranco- israeliană, a ieşit un tanc la standardele actuale ale NATO.

TR-85M1 poate trage cu o cadenţă de 7 lovituri pe minut, dacă stă pe loc, şi 4 lovituri pe minut în mers. Împotriva tancurilor inamice foloseşte proiectile ce pot perfora un blindaj gros de o jumătate de metru. Are un tun de calibrul 100 mm şi poate lovi ţinte prin ochire directă la 6 km sau prin conducerea indirectă a focului, pe coordonate transmise de cercetaşi, la distanţa de 14,6 km. Un alt avantaj al tancului românesc este şi preţul de întreţinere foarte mic.

Sursa-Libertatea

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here