Începe construcția scutului american antirachetă din România

Home > Începe construcția scutului american antirachetă din România

Instalaţia „AEGIS Ashore”, construită la baza de testare a companiei Lockheed Martin din Moorestown, New Jersey, este proiectată pentru a fi complet dezasamblată în vederea transportării în România, relatează Defence News.

În câteva săptămâni, aproape toate componentele instalaţiei — radarele, calculatoarele, pereţii, podelele şi scările — vor fi împachetate, instalaţia fiind gata de livrare în circa 60 de containere către o locaţie din România. În aproximativ un an, toate componentele vor fi reasamblate pentru a deveni primul element pe uscat operaţional al European Phased Adaptive Approach — planul SUA de a proteja Europa de un atac cu rachete balistice.

„Ritmul în care se mişcă lucrurile este uimitor”, a declarat la 12 februarie Nick Bucci, director de apărare împotriva rachetelor balistice la Lockheed Martin. Cu doar câteva zile înainte, sistemul a fost în funcţiune, fiind testat pe coasta de est a SUA, scrie adevarul.ro.

Potrivit Defence News, arhitectura instalaţiei se bazează pe suprastructura unui distrugător. Construcţia include toate elementele sistemului de luptă, cu excepţia rachetelor, iar întreaga instalaţie este proiectată pentru a fi relocată, putând fi construită şi gata de funcţionare în aproximativ şase săptămâni. Ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale la componenta românească a scutului antirachetă a avut loc la 28 octombrie 2013 la baza aeriană de la Deveselu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here