Pupatul icoanelor atunci când treci pragul bisericilor este un obicei practicat cu strictețe de credincioși. Dincolo de semnificația religioasă, medicii atrag atenția că acest gest atât îndrăgit de români te poate trimite la spital cu boli de care cu greu vei mai scăpa.

Stafilococul, streptococul sau candidoza sunt doar câteva din afecțiunile transmisibile prin salivă și deci ușor de contactat atunci când săruți o icoană imediat după ce alte sute de persoane au făcut același lucru.

Medicii susțin că o condiție esențială în transmiterea acestor boli este cât de rapid este contactul cu icoana după o altă persoană. Cu alte cuvinte, riscul de a contacta o boală este mai scăzut dacă trec cel puțin câteva minute de când altcineva și-a lăsat saliva în respectivul loc. La fel de importantă este și cantitate de salivă lăsată acolo.

Condiţia esenţială este cât de rapid este contactul cu icoana după o altă persoană. Lucrurile nu mai sunt aşa periculoase dacă trec câteva minute. Depinde de cantitatea de salivă lăsată acolo“, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Veliscu Daniela, medic de familie.

Potrivit medicului, bolile şi infecţiile care pot fi contactate prin pupatul icoanelor sunt: “o candidoză, un streptococ, un stafilococ, mai mult de atât, mai greu. Pot fi îngrijorătoare dacă nu sunt tratate prompt. Nu sunt lucruri foarte grave, dar sunt lucruri care trebuiesc tratate în momentul în care apar. Pentru cei care merg la biserică, să se protejeze de aşa ceva, să evite totuşi contactul direct cu icoana, cu sticla”.

Totodată, şi prof. dr. Ceauşu Emanoil este de părere că pupatul icoanelor nu este periculos, iar riscul de a contacta o boală în acest fel este destul de mic.

E greu de luat o boală, pentru că nu prea sunt microbi acolo, la nivelul buzelor. Nu imposibil, dar foarte greu pentru că trebuie o cantitate de germeni, ceea ce nu se realizează acolo. Trebuie un contact mai prelungit, nu aşa un contact rapid. O mare parte din bacterii se distrug în atmosferă, dar depinde de cantitatea de bacterii de aşa numita doză minimă infectată. De exemplu, pentru dizenterie este de 100 de bacterii. Dacă ai mâncat 5, 6 bacterii nu faci dizenterie, dacă ai mâncat 1.000 poţi să faci, depinde de rezistenţa organismului. Deci trebuie să fie o concentraţie mare de bacterii, ceea ce e greu de realizat acolo. Icoanele sunt pe sticlă, pe lemn, nu sunt medii care să dezvolte bacteriile“, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Ceauşu Emanoil.

“Bolnavii cu TBC care pupă icoanele pot lăsa particule de salivă contaminate cu bacilul Koch. Acesta este destul de rezistent şi atacă foarte uşor, în special persoanele cu imunitate foarte slabă. În general, celelalte bacterii şi microorganism nu supravieţuiesc în afara organismului, pe sticlă, lemn sau metal, pentru că nu au cu ce să se hrănească. Au demonstrat-o numeroase studii efectuate pe bancnote”, a declarat recent medicul Maria Nica, şefa Laboratorului de microbiologie de la Spitalul Boli Infecţioase ‘Victor Babeş’ din Capitală. Află mai mult de pe ROMÂNIATV.NET,

Abonare
Distribuie:0010

1 COMMENT

  1. Nu aveti de lucru sfintenia nu e microb si Dumnezeu nu ingaduie ca un inchinator sa se ia o boala , nu e posibil sa va luati asa de lucrurile sfinte Dumnezeu sa va lumineze

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here