Un plan de marketing online este un document conceput si gandit pentru a include obiectivele si strategiile companiei noastre in lumea online, adica este un ghid pas cu pas cu actiunile pe care trebuie sa le desfasuram pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus pentru noi…

Planul de marketing trebuie sa se adapteze afacerii, iar afacerea nu trebuie sa se adapteze niciodata la Planul de marketing.

Fiecare plan de marketing este personalizat din cap pana in picioare si nu exista 2 planuri identice.

Puncte de inclus intr-un plan bun de marketing online

1. Crearea Briefing-ului companiei

Primul lucru pe care trebuie sa-l facem in orice plan de marketing este sa ne intalnim cu clientul nostru de mai multe ori si sa pregatim un briefing complet pe baza raspunsurilor pe care ni le ofera. Este foarte important ca clientul sa ia foarte in serios pregatirea si pregatirea acestui briefing si sa ne ofere cele mai bune informatii posibile despre compania sa, astfel incat sa putem proiecta acest document cat mai exact posibil.

Acest briefing ar trebui sa abordeze cateva dintre aceste intrebari:

Cum mi-ati vinde marca sau produsul dvs.?

Daca o companie nu este capabila sa te convinga cu o propunere de valoare, iti va fi foarte greu sa convingi sute de utilizatori de ceea ce tu insuti nu esti convins.

Tinta catre care este indreptata?

Trebuie sa stim foarte bine publicul ca ne vom directiona campania de marketing online, cu cat avem mai multe informatii despre aceasta, cu atat mai bine.

Cine sunt concurenta ta? Ce informatii utile aveti despre ei?

Cunoasterea datelor din concurenta ne va fi foarte utila pentru a face o analiza comparativa a avantajelor si dezavantajelor companiei cu restul concurentilor.

Ati realizat vreo campanie de branding?

Uneori, cand pomenesti de acest cuvant, clientul deschide ochii si iti spune ca nu te intelege sau ca nu doar il vede, dar sincer, fara o campanie de branding pentru o companie pe internet, este foarte greu si plictisitor pentru a atinge obiective acceptabile sau rezonabile in strategia de marketing online pe care urmeaza sa o proiectam.

¿La empresa dispone de un manual de estilos o corporativo?

Trebuie sa vedem ce lucruri a facut deja compania si le putem folosi, printre acestea se numara si manualul de stil sau cunoscut in design si ca manual corporativ. Acest manual ne va ajuta sa intelegem putin mai bine imaginea pe care doreste sa o comunice aceasta companie.

Care este elementul tau de diferentiere?

Daca un brand nu are un pariu valoric diferit, si nu are un element care sa il faca diferit de restul, atunci ne este foarte greu sa avem succes in strategia noastra de marketing online.

De ce ar trebui sa te angajez pe tine in locul unei alte companii?

Vom vedea ce aspecte fac mai atractiva angajarea serviciilor acestei companii in comparatie cu alte companii similare.

De ce ai vrea sa fii prezent pe retelele de socializare?

Raspunsurile zadarnice sau superficiale nu ne ajuta, avem nevoie de un raspuns real si argumentat, pentru ca da sau pentru ca toata lumea o face, nu ne merita ca raspunsuri.

Aveti o persoana calificata sa gestioneze retelele sociale?

Acordarea Retelelor Sociale unei persoane care nu are domeniul si experienta necesara poate fi un mare handicap in strategia social media.

Care sunt obiectivele afacerii tale?

Clientul trebuie sa ne deseneze obiectivele afacerii sale cu aceasta campanie de marketing online, astfel incat sa putem avea o viziune despre ceea ce se asteapta de la munca noastra.

Care sunt principalele canale in care compania vrea sa fie?

Trebuie sa cunoastem sfera proiectului si toate canalele in care un brand doreste sa aiba prezenta. Cele mai comune canale sunt; site-ul web, blogul si retelele sociale, desi exista altele care ne-ar putea interesa.

Ce buget are compania pentru marketing online?

Intrebarea dificila si necesara, trebuie sa stim de ce buget avem pentru a proiecta acest plan de marketing online, astfel incat sa putem crea un scenariu realist.

2. Analiza online

In acest moment vom avea deja suficiente informatii despre client si vom fi in masura sa investigam si sa studiem toate instrumentele online disponibile clientului, precum; blog, site web, retele sociale etc.

Este important sa analizam ce lucruri se fac bine si ce nu, precum si sa acordam o atentie deosebita modului in care compania comunica cu adeptii sai.

1. Analizeaza-ti vizibilitatea organica cu SEMrush.

2. Efectuati un audit SEO si obtineti o fotografie actuala a gradului de optimizare.

3. Analizeaza-ti prezenta in retelele sociale.

4. Analizeaza tinta clientului.

3. Concluziile fazei de analiza

Inainte de a incepe sa ne proiectam Strategia de Marketing Online trebuie sa interpretam datele obtinute si sa ajungem la concluzia daca putem imbunatati sau nu vanzarile acestei companii pe Internet, este atat de simplu.

In aceasta etapa este necesar sa se stabileasca daca propunerea marcii sau a companiei are suficienta valoare si caracterul diferentiator necesar pentru a avea succes pe Internet.

4. Crearea Planului de Marketing Online

In cele 3 etape anterioare, ceea ce am facut este sa colectam suficiente informatii pentru a avea o viziune globala asupra intregii companii si, odata cu aceasta, sa putem proiecta o strategie de marketing online foarte reala si eficienta.

Crearea unui plan de marketing se face intotdeauna in 3 parti:

1. Obiectivele afacerii

Fiecare afacere sau companie are mai mult sau mai putin clare o serie de obiective pe care si-ar dori sa le atinga cu aceasta strategie de marketing, dar cele mai frecvente sunt:

– Imbunatatiti imaginea marcii (Branding).

– Imbunatatiti reputatia online, atat in ​​motorul de cautare, cat si in retelele sociale.

– Creati o comunitate mare de urmaritori.

– Promovarea produselor si/sau serviciilor companiei.

– Cresteti numarul de vizite si conversii.

– Cresterea vanzarilor de afaceri.

2. Obiectivele marketingului online

Trebuie sa definim o serie de obiective pe care le consideram importante in strategia noastra, cele mai frecvente sunt:

– Cresteti vizibilitatea organica.

– Obtineti x conversii pe luna.

– Imbunatatiti imaginea marcii, precum si imaginea personala de marca a profesionistilor sai.

– Cresteti comunitatea de urmaritori pe retelele sociale.

– Imbunatatiti-va reputatia pentru a creste vanzarile si angajarea.

– Creati si pastrati mii de oameni in jurul marcii.

3. Rezultate

Este vorba de analizarea rezultatelor obtinute si de a vedea daca asteptarile si obiectivele stabilite in plan sunt indeplinite.

5. Strategii de marketing online

In prezent, strategia de marketing preferata de majoritatea companiilor este strategia Social SEO, desi in aceasta sectiune voi explica strategiile pe care le consider cele mai importante:

Strategii de vizibilitate si atractie: In aceasta sectiune putem gasi majoritatea strategiilor precum:

 1. Strategia SEO. Scopul este de a creste vizibilitatea in motorul de cautare Google pentru a obtine cat mai mult trafic calificat. Iata o postare cu cateva exemple de strategii SEO.
 2. Strategia sociala. Obiectivul este de a oferi companiei o prezenta sociala care sa ne permita sa cream o comunitate de adepti fideli brandului nostru.
 3. Strategia de marketing de continut. Aceasta strategie permite utilizatorilor sa fie cunoscuti si sa construiasca incredere prin generarea de continut de calitate, valoros si util pentru cititorii nostri.
 4. Social SEO Strategy: O strategie foarte la moda in prezent, care combina cele 3 strategii anterioare de marketing online.

Strategii de conversie: Este inutil sa obtinem trafic daca nu il putem converti in clienti sau abonati, pentru aceasta va trebui sa optimizam:

 1. Web design. Designul este un element care ne ajuta sa construim incredere si este foarte important pentru imaginea sau brandingul nostru.
 2. Utilizabilitate web. Trebuie sa intelegem si sa intelegem toate caile pe care utilizatorii nostri le urmeaza pe site-ul nostru web pana cand ajung la conversie si sa vedem cum putem optimiza numarul de clicuri si, prin urmare, imbunatatim gradul de utilizare pe web.
 3. Pagina de destinatie. Optimizarea paginilor noastre de destinatie este o parte importanta a conversiei acestor vizite in clienti si/sau abonati ai marcii sau afacerii noastre.
 4. Inbound Marketing. Obiectivul marketingului de atractie este de a folosi SEO, content marketing si social media pentru a gasi consumatori care sa ofere servicii si/sau produse de care au nevoie, generand cea mai mare valoare posibila, astfel incat acestia sa devina in lead-uri si clienti.
 5. Whatsapp Marketing: Aceasta strategie urmareste sa ajunga la client prin una dintre cele mai populare aplicatii de pe dispozitivele Smartphone, si care ajunge direct la publicul tinta prin promotii si reduceri care cresc vanzarile.

Strategii de loialitate: Strategia de loialitate este o parte importanta a planului nostru de marketing online si acestea sunt cateva exemple:

 1. Buletin informativ. Vom crea un newsletter in care vom comunica abonatilor nostri informatii valoroase care pot fi foarte utile.
 2. Card de loialitate. Un sistem de loialitate utilizat pe scara larga de afacerile locale, in special de cele care sunt magazine sau supermarketuri mari.
 3. Serviciu clienti. Serviciul pentru clienti este un factor important pentru noi pentru a pastra clientii.
 4. Promotii si reduceri. O strategie de loialitate care a functionat intotdeauna si, daca stim sa profitam de ea, poate obtine rezultate foarte bune.
 5. Marketing prin e-mail. Vom folosi aceasta strategie ca revendicare si carlig pentru a comunica promotiile noastre, precum si alte produse si/sau servicii pe care intentionam sa le evidentiem.
 6. WhatsAppMarketing. Poate fi, de asemenea, un instrument de loialitate, de exemplu, multi ajutoare ofera vecinilor sa primeasca cele mai relevante stiri ale populatiei lor prin WhatsApp, deci este un mecanism de conectare si de fidelizare cu oamenii.

Sper ca toate aceste exemple de strategii de proiectare a unui plan de marketing sa iti fie de mare folos.

6. Sfaturi de marketing pentru realizarea Planului nostru

1. Definiti o propunere de valoare care sa va deosebeasca de concurenti

Daca nu avem o propunere de valoare diferentiala, este de preferat sa nu investim bani intr-o strategie pentru ca este foarte probabil sa esuam, aceste cuvinte pot parea dure, dar este de preferat sa nu investim resurse in ceva care un priori nu are toate ingredientele pentru a avea succes ca proiect.

Crearea unei propuneri de valoare care ne diferentiaza de alte companii este esentiala pentru ca noi sa reusim in strategia noastra de marketing.

2. Creati o strategie pe termen scurt si mediu

Strategiile de marketing online pe termen lung sunt nerecomandate deoarece ne aflam intr-un mediu care se schimba in fiecare saptamana, iar strategia trebuie sa se schimbe si sa se adapteze acestor schimbari.

3. Stabiliti KPI care sa fie realisti

Nu este nimic mai frustrant decat stabilirea unor obiective nerealiste si nerealizarea lor.Pentru a evita acest lucru, trebuie sa avem intotdeauna picioarele pe pamant atunci cand definim kpi-ul nostru de marketing pe care il vom adauga in tabloul de bord si care vor fi obiectivele pe care ne propunem sa realizam, fiecare dintre ele asociat cu obiective definite.

4. Alege mijloacele cele mai potrivite

Trebuie sa incercam intotdeauna sa gasim cele mai bune canale sau mijloace care sa ne ajute sa atingem obiectivele pe care ni le-am propus.Fiecare prezenta trebuie sa se bazeze pe un instrument sau vehicul care sa ne ajute sa atingem acele obiective.

5. Analizati rezultatele

Analytics este o parte fundamentala a oricarui plan de marketing online, deoarece trebuie sa masuram performanta diferitilor KPI SEO si Social si sa vedem in ce aspecte strategia functioneaza bine si in care nu, si cu aceasta sa facem modificarile sau ajustarile care fi oportun.

6. Proiectati un plan de marketing personalizat

Fiecare afacere necesita un plan de marketing online diferit.Este foarte important sa nu faci greseala de a urma un script fix, ci mai degraba ca planul sa se adapteze afacerii si nu afacerea la plan.

7. Creati o echipa de lucru buna

Din experienta mea, un factor cheie in succesul unui plan de marketing este profesionalismul membrilor alesi sa conduca campania.

7. Erori ale planului de marketing online 

1. Nu exista un plan perfect

Fiecare proiect necesita un plan de marketing online total diferit si niciunul dintre ele nu este perfect; Trebuie sa tii cont intotdeauna de cei 4 p (produs, pret, distributie si comunicare).

2. Ieftin este intotdeauna scump

Uita sa angajezi o campanie SEO de 300 de euro, pentru ca niciun profesionist SEO nu lucreaza o campanie de marketing cu mai putin de 2.000 sau 2.500 de euro, ceea ce este normal si in functie de gradul de experienta al expertului, campania de SEO poate varia de la 300 la 600 de euro per luna, intr-o campanie de minim 6 luni, deci vorbim intre 1.800 si 3.600 euro.

 3. Nerealizarea unei campanii de Branding

Realizarea unei campanii de Branding este esentiala pentru a face cunoscut un brand pe Internet si pentru ca acesta sa capete relevanta, deoarece daca brandul nu este cunoscut vom pierde o parte din eficacitatea planului nostru de marketing online.

4. Imbata-te cu figurile

Aceasta este o tentatie cu care ar trebui sa incerci sa lupti, sa incerci sa te asiguri ca cifrele nu te impiedica sa vezi ce este cu adevarat important.

5. Nu construirea loialitatii clientilor

Loialitatea clientilor trebuie sa fie unul dintre principiile de baza in orice strategie de marketing, adica trebuie sa incercam sa transformam utilizatorii care ne viziteaza in clienti, iar acestia in prescriptori.

6. Neidentificarea problemelor

Este important ca atunci cand analizam rezultatele pe care le obtinem in campania de marketing, sa putem identifica si corecta unele dintre problemele pe care le detectam.

7. Nu-ti identifica bine publicul

Este fundamental si la baza oricarei strategii de marketing online sa putem identifica bine publicul pe care urmeaza sa ne indreptam campania. Cu cat mai multe informatii si cu cat putem specifica aceasta tinta, cu atat va fi mai bine si vom obtine o eficienta mai buna a planului nostru.