Filozoful Neil Van Leeuwen spune că aceste opuse puncte de vedere nu pot fi la fel de contradictorii. El afirmă  că există două interpretări pentru “credință” – religioasă și faptică.

Profesorul Van Leeuwen compară credința religioasă cu jocul imaginativ.
-De exemplu, un copil se joacă cu o prăjitură de plastilină dar știe că nu trebuie să o muște.

-El își imaginează că este o prăjitură, în timp ce joacă, dar crede că faptul nu este real.

Același lucru poate fi aplicat și la credințele religioase. Este posibil să rămânem la ipotezele inițiale legate de credință în timp ce lumea evoluează?bAceasta se bazează pe capacitatea noastră mentală de a forma “atitudinile cognitive secundare”.

Sustinătorii teoriilor științifice și discipolii devotați ai religiilor din întreaga lume intră în conflict în mod regulat din cauza opiniilor lor. Însă filozoful Neil Van Leeuwen consideră că ar putea fi posibil ca opiniile aparent contradictorii să se suprapună și oamenii să creadă în aspectele legate de ambele – atât timp cât reevaluăm ceea ce înțelegem noi prin credință.

În cea mai recentă lucrare, el scrie că există două interpretări ale cuvântului “credință” – unul religios și altul de fapt.

Folosind un alt exemplu legat de copii, profesorul a declarat că, atunci când un copil pretinde ca se joacă, el are două “hărți” – una care reprezintă ceea ce el sau ea are nevoie pentru a fi realitate și cealaltă reprezintă conținutul dintr-o lume fantastică.

Aceste exemple ne ajuta pe noi, oamenii, sa înțelegem mai bine ce este cu adevarat credința și cum este ea percepută de fapt.

Abordarea ultimului exemplu se refera la faptul că, uitându-ne la credință în acest fel, facem ca religia să fie legată de ficțiune. Profesorul Van Leeuwen a scris: “Această concluzie este uimitoare, determinându-ne să ne întrebăm: cum poate ceva atât de serios ca religia să fie înrădăcinată  în aceeași capacitate din care rezultă ceva la fel de frivol ca ficțiunea? Oamenii iau insă ficțiunea mult prea în serios. Iar îPontrebarea pusa  este o presupunere greșită!

 

Lavinia Leopa

 

Abonare
Distribuie:33000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here