Mii de soldati din statele membre NATO si aliatii lor au inceput, luni, trei ample exercitii militare in Europa.

Estonia organizeaza cel mai mare exercitiu militar de pe teritoriul sau, scrie Russia Today.

Operatiunea se numeste Siil-2015 si implica 13.000 de soldati, inclusiv 7.000 de rezervisti precum si membri ai Ligii Estoniene de Aparare, formata din voluntari.

Siil-2015 dureaza pana in 15 mai si reuneste forte din SUA, Marea Britanie, Germania, Lituania, Letonia, Belgia, Polonia si Olanda, pe langa cele ale tarii gazda. Trupele americane, ce stationeaza in Estonia in cadrul operatiunii de antrenament Atlantic Resolve, au la dispozitie patru tancuri Abrams pentru exercitii. De asemenea, la exercitii participa unitati aeriene britanice, belgiene si germane, precum si avioane de razboi NATO.

In acelasi timp, luni, armata lituaniana a declansat manevre in cadrul celor mai ample exercitii nationale, Zaibo Kirtis. Sunt implicati peste 3.000 de soldati si exercitiile se concentreaza pe actiunea comuna a armatei si autoritatilor civile impotriva asa-ziselor amenintari hibride.

Generalul Jonas Vytautas Zukas, comandantul armatei, a aratat ca aceste exercitii
“vor simula situatii cand fortele si resursele Ministerului de Interne sunt insuficiente pentru a neutraliza o serie de situatii extreme fara legatura cu respingerea directa a atacului unui inamic imaginar si armata ar trebui implicata”.

In Norvegia, NATO si aliatii sai s-au reunit pentru exercitiile anuale cu submarine. Aproximativ 5.000 de soldati din 10 tari NATO si Suedia iau parte la operatiunea denumita Dynamic Mongoose, care presupune urmariri de submarine cu vase de suprafata, avioane si tehnologii radar si sonar. SUA, Germania si Suedia pun la dispozitia operatiunii submarinele necesare.

AbonareDistribuie:66000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here