„Sunt pe punctul de a demisiona, după cum îmi permite Constituția”, a declarat șeful statului, în vârstă de 89 de ani, cu prilejul mesajului de Anul Nou, retransmis la televiziune.

Președintele Italiei, Giorgio Napolitano, va demisiona „în următoarele ore”, a anunțat marți premierul Mateo Renzi, potrivit Reuters.

El a explicat că vârsta sa înaintată face ca îndeplinirea atribuțiilor să fie din ce în ce mai dificilă.

Napolitano, care a spus de la început că nu-și va duce până la capăt al doilea mandat de șapte ani, le-a mărturisit unor prieteni că suferă de o serie de afecțiuni legate vârstă, care fac dificilă exercitarea funcției de președinte, a relatat recent cotidianul Corriere della Sera.

În aprilie 2013, Napolitano a cedat rugăminților din partea politicienilor aflați în dispută și a acceptat un al doilea — fără precedent — mandat în încercarea de a pune capăt unei situații haotice, de impas, provocată de alegerile din februarie din același an.

După alegerea sa, el a adus o oarecare stabilitate politică în țară, desemnându-l pe Enrico Letta (Partidul Democrat, de centru-stânga) să formeze un guvern de largă coaliție. Letta a demisionat în februarie 2014, după ce-a pierdut șefia partidului, în favoarea actualului șef de guvern Matteo Renzi.

Lavinia-Andreea Leopa

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here