Se spune că gemenii seamănă mult, dar au caractere opuse sau că își simt unul altuia durerea, chiar când se află la zeci de kilometri distanță. Legendele și miturile s-au țesut în jurul gemenilor din cele mai vechi timpuri.

Grecii antici credeau că o femeie care naște gemeni s-a culcat cu un bărbat și cu un zeu în aceeași zi, iar indienii americani nu-și lăsau femeile să mănânce fructe care cresc în perechi (migdale, banane etc.) de teamă să nu facă gemeni. Ce e mit și ce e realitate dintre tot ce se spune despre gemeni?

Gemenii sunt opuși
Noțiunea de gemeni care posedă întotdeauna trăsături de caracter complementare sau opuse a fost sugerată din cele mai vechi timpuri. Până în zilele noastre s-a păstrat convingerea că unul este “bun”, iar celalalt este “rău”.
În realitate nu există dovezi care să sugereze că gemenii se află la poluri opuse ca personalitate și caracter. Deseori le sunt atribuite anumite roluri de către părinți, profesori sau prieteni, dar cel mai bine este să li se permită să își dezvolte propriile personalități, unice și individuale.

Gemenii comunică prin telepatie
Este posibil să fi auzit de gemeni care împărtășesc gândurile și pot simți durerea celuilalt. Realitatea este că gemenii care sunt crescuți împreună sunt de obicei foarte apropiați datorită experienței comune, și astfel pot anticipa deseori unul altuia acțiunile. Nu există nicio dovadă a unei puteri supranaturale între gemeni.

Gemenii sunt concepuți vara
Se spune că a trăi sau a procrea într-o zonă cu climat cald poate crește șansele de a avea gemeni. Ei bine,deși nu există dovezi științifice, multe cazuri sugerează că temperatura ridicată este un factor în concepția de gemeni. De fapt, Nigeria are cea mai mare rată de sarcini multiple la nivel mondial. La fel se întâmplă și în zonele cu veri lungi din Japonia de Nord sau Finlanda de Nord. Acest lucru se poate datora efectului pe care căldura îl are asupra creșterii nivelului hormonului foliculostimulant (FSH).

Gemenii au întotdeauna aceiași părinți
Pare destul de evident că gemenii împărtășesc aceiași părinți, nu-i așa? De fapt, este posibil, în cazuri foarte rare, pentru gemenii dizigoți (gemenii diferiți din punct de vedere fizic) de a avea tați diferiți. Cunoscut sub numele de “gemeni jumătate”, aceștia pot fi concepuți dacă o femeie are relații sexuale cu doi bărbați într-un timp scurt, și sperma de la fiecare fertilizează câte un ovul. Sperma rămâne viabilă în aparatul reproductiv al femeiitimp de cinci zile, astfel încât gemenii pot avea din punct de vedere tehnic “tați” diferiți.

Femeile mai în vârstă sunt susceptibile de a avea gemeni
Acest lucru este adevărat numai în cazul în care vorbim despre tratamente de fertilitate. Studiile au arătat că în cazul femeilor care au urmat astfel de tratamente, nivelul de FSH (hormonul foliculostimulant) este mai mare în cazul celor de peste 35 de ani și că probabilitatea de a elibera mau mult de un ovul este mai mare în cazul lor. Ca atare, șansele de a face gemeni în urma tratamentelor de fertilitate sunt mai mari dacă femeia este mai în vârstă.

 

Adelina Mărăcine

Distribuie:67000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here