Să ne gândim și la ei când ne așezăm la masă: 20 de săteni din Pungeşti fac GREVA FOAMEI contra gazelor de şist

Home > Să ne gândim și la ei când ne așezăm la masă: 20 de săteni din Pungeşti fac GREVA FOAMEI contra gazelor de şist

În Ajunul Crăciunului, 20 de săteni din Pungeşti, alături de activişti împotriva fracturării hidraulice, au intrat în greva foamei în semn de protest împotriva asediului jandarmeriei asupra comunităţii şi împotriva instalării sondei de explorare-exploatare a gazelor de şist de către compania americană Chevron, susţine site-ul stopfracturare.ro, într-un comunicat de presă.

“Sătenii sunt disperaţi, văzând că sunt ignoraţi total şi chiar intimidaţi şi hărţuiţi de către forţele Jandarmeriei Române, prezente în zonă în număr foarte mare, de mai mult de două săptămâni. Viaţa deja grea a sătenilor dintr-o regiune săracă, neglijată de autorităţi, a devenit acum de neîndurat. Din data de 7 decembrie, Jandarmeria patrulează prin sate, deşi incidentul care a provocat declararea zonei drept zonă specială de siguranţă publică a avut loc doar lângă terenul concesionat de Chevron. Cei 20 de săteni se alătură lui Alexandru Popescu, activistul care a intrat în greva foamei  în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, grevă începută pe 22 decembrie.  Începând de pe, 25 DECEMBRIE, de Crăciun, alţi localnici din Pungeşti se vor alătura protestului, dar şi cetăţeni din comuna Ivăneşti şi alte localităţi din ţară, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte situaţia din Pungeşti. 24 de ani de democraţie sunt umbriţi de măsurile luate de autorităţi în acest sat, la presiunile unei companii private”, susţine sursa citată

“Reamintim că întreaga comunitate locală se opune explorării/exploatării  gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Istoria Chevron în Vaslui este începută printr-o ilegalitate, şi anume preluarea Acordului Petrolier de la firma Regal Petroleum şi transformarea ei, prin secretizare şi dezinformare publică, într-o licenţă pentru exploatarea gazelor de şist.  Protestele au adus în atenţia publică problema extrem de controversată a fracturării hidraulice. Legea în vigoare care transpune Convenţia de la Aarhus spune foarte clar că, înainte de orice investiţie controversată sau care poate avea efecte negative asupra mediului, este obligatorie informarea populaţiei de către autoritatea de stat competentă, urmată de consultarea populaţiei. Mai mult, acordurile de mediu se emit pentru întreaga investiţie, nu pe etape. Autorizaţia de construcţie încalcă legea construcţiilor deoarece nu există acordul vecinilor, iar scoaterea din circuitul agricol a suprafeţei de teren este făcută în mod ilegal”, se mai arată în mesaj.

“Faţă de toate aceste abuzuri şi încălcări ale legii şi Constituţiei de către Guvernul însuşi, cetăţenii au protestat paşnic şi au facut demersuri pentru un referendum local, care nu le-a fost interzis. Dialogul şi dezbaterea obligatorii prin lege au fost omise, iar frauda se vrea acoperită prin transformarea comunei Pungeşti  într-o zonă de dictatură militară. Ordinul în baza căruia acţionează jandarmii la Pungeşti este ilegal deoarece poliţia este cea în măsură să asigure ordinea, însă se pare că Jandarmeria a preluat atribuţii discreţionare. Tot ordinul spune că odată restabilită ordinea, măsura restricţiei se ridică, ceea ce nu s-a întâmplat. Viaţa comunităţii este complet tulburată, copiii fiind supuşi unui stres emoţional cu urmări pe termen lung”, precizează documentul.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here