Guvernul Dacian Cioloş a dat de greu. Sindicaliştii îi contestă bugetul şi se revoltă.  Bugetul pentru 2016 e criticat inclusiv de reprezentanţii din sănătate şi educaţie, domenii care vor primi mai mulţi bani anul viitor.

„Creşterea sumelor alocate nu înseamnă automat că şcolile şi spitalele vor funcţiona mai bine”, spun sindicaliştii. Şi reprezentanţii oamenilor de afaceri consideră că modul în care vor fi cheltuite fondurile suplimentare e extrem de important.

Proiectul de buget pentru 2016 aduce mai multă transparenţă în privinţa cheltuielilor statului pe anul viitor. Oamenii de afaceri spun însă că fără o reformă a administraţiei, e greu ca investiţiile planificate să devină realitate, potrivit digi24.ro, scrie stiripesurse.ro.

„Cheia probabil că va fi o mult mai bună organizare a autorităţilor publice, pentru ca investiţiile alocate, faţă de anul acesta, chiar să realizeze. Ne-am dori să vedem mai mult cum arată investiţiile la Sănătate şi Educaţie”, spune Cristian Pârvan, reprezentant al Asociației Oamenilor de Afaceri.

Cert e că învăţământul ar urma să beneficieze de un buget cu 1 miliard de lei mai mare faţă de acest an. Creşterea nu e suficientă, susţin sindicatele din educaţie.

„În niciun caz nu ne conduce la un buget de 4,5% din Produsul Intern Brut. Nu va permite în niciun caz unităţilor de învăţământ preuniversitar să funcţioneze mai bine decât până în momentul de faţă, vom avea aceleaşi probleme ca şi anul trecut, ca şi acum doi ani. Ne lovim de finanţişti care nu gândesc educaţia ca fiind cu adevărat un domeniu strategic”, a explicat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Şi liderii sindicali din sănătate au reacţionat. Aceştia spun că mai importantă decât creşterea bugetului cu 855 de milioane de lei pentru acest domeniu e gestionarea fondurilor. „Faptul că e un buget în creştere ne bucură, dar este foarte important modul în care vor fi cheltuiţi banii, (…) să nu mai asistăm la tot felul de cazuri în care stăm efectiv neputincioşi că nu putem să oferim servicii de calitate”, spune Marius Sepi, prim-vicepreşedinte Sanitas.

Cei mai mulţi bani în plus pentru 2016 i-au primit apărarea şi siguranţa naţională. Peste 10 miliarde de lei este bugetul prevăzut pentru Ministerul Apărării, iar cel al Ministerului de Interne va ajunge la aproape 11 miliarde de lei. În schimb, Ministerul Muncii va avea la dispoziţie anul viitor un buget scăzut cu 3,5 miliarde de lei. Şi Ministerul Transporturilor va primi mai puţini bani – suma se apropie de 3 miliarde de lei.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here