Ayurveda este un sistem de medicina foarte vechi, care are origini in regiunea indiana si este practicat si astazi dupa mii de ani. In traditia ayurvedica, dosha-urile joaca un rol fundamental. Acestea sunt trei principii sau energii biologice care reprezinta cele cinci elemente (pamant, apa, foc, aer si eter) prezente in univers si in corpul uman.

Care sunt cele 3 dosha-uri?

Vata reprezinta elementul eter si aer. Este asociat cu miscarea, controlul sistemului nervos si circulatie si guverneaza functii precum respiratia, bataile inimii si eliminarea deseurilor. Cand Vata este echilibrat, se manifesta cu creativitate, vitalitate si flexibilitate mentala, dar prea multa Vata poate duce la anxietate, insomnie si probleme digestive.

Pitta reprezinta elementele focului si apei. Este implicat in metabolism, digestie, reglarea temperaturii corpului si intelect. O Pitta echilibrata se manifesta ca o minte ascutita, o digestie buna si o luare a deciziilor bune, dar prea multa Pitta poate duce la iritabilitate, inflamatie si probleme digestive.

Kapha reprezinta elementele pamantului si apei. Este implicat in structura corpului, lubrifierea articulatiilor si formarea tesuturilor. Un echilibru de Kapha se manifesta prin stabilitate emotionala, forta fizica si o memorie buna, dar prea mult Kapha poate duce la letargie, retentie de lichide si probleme de respiratie.

Scopul Ayurveda este de a mentine sau restabili echilibrul dosha-urilor in organism pentru a promova sanatatea si a preveni bolile. Acest lucru se realizeaza prin dieta, stil de viata, exercitii fizice, practici de meditatie si utilizarea unor ierburi si uleiuri esentiale specifice.

Un practicant Ayurveda evalueaza constitutia individuala a unei persoane (cunoscuta sub numele de Prakriti) si orice stare de dezechilibru dosha (cunoscuta sub numele de Vikriti) pentru a oferi un plan personalizat pentru a imbunatati bunastarea generala.

In general, fiecare persoana are un dosha dominant , dar in realitate se poate intampla sa aiba doua sau chiar toate trei impreuna. Iata care sunt caracteristicile fiecaruia dintre cele trei dosha-uri.

Dosha Vata: cosa significa

Persoanele cu predominanta Vata au urmatoarele caracteristici:

 • Fizic: Au de obicei un corp slab, subtire si slab , cu membre lungi si agilitate. Au tendinta de a avea pielea rece, uscata si aspra.
 • Energie: sunt de obicei energici, creativi si dinamici. Iubesc aventura si noutatea si sunt adesea entuziasti si plini de viata.
 • Temperament: Fiind influentati de elementul aer, pot fi entuziasti si vioi, dar si usor nervosi si anxiosi .
 • Digestia: Digestia lor este variabila si poate fi supusa unor conditii precum gaze si balonare. Au adesea un apetit neregulat .
 • Somn: Au tendinta de a dormi putin si pot avea dificultati de somn din cauza mintii lor active si a tendintei spre insomnie.
 • Sensibilitate la frig: sunt mai sensibili la temperaturi scazute si pot simti frigul mai usor decat altii.
 • Dispozitie: Vata dosha poate provoca schimbari de dispozitie si nesiguranta emotionala. Ei pot fi emotionati la un moment dat si apoi brusc anxiosi sau ingrijorati.
 • Creativitate: sunt adesea foarte creativi si pot excela in domeniul artelor si al gandirii iesite din cutie.
 • Glume: Le place sa rada si au adesea un simt al umorului vesel .
 • Tulburari fizice: Un exces de Vata poate duce la tulburari precum pielea uscata, constipatie, artrita, tulburari de dispozitie si anxietate.

Pentru a mentine echilibrul Vata dosha, persoanele cu predominanta Vata ar trebui sa urmeze o dieta si un stil de viata adecvat, care sa includa alimente calde, uleioase si hranitoare, o rutina adecvata de somn si activitate fizica regulata .

Dosha Pitta: ce inseamna

Pitta este responsabila de metabolism, procesare si digestie in organism. Persoanele cu predominanta Pitta au urmatoarele caracteristici:

 • Constitutie fizica: au de obicei o structura fizica medie, bine proportionata si musculara . Au tendinta de a avea pielea fierbinte, sensibila la soare si uneori predispuse la roseata sau eruptii cutanate.
 • Energie: sunt in general energici, ambitiosi si hotarati . Le place sa atinga obiective si sa puna pasiune in tot ceea ce fac.
 • Temperament: Deoarece Pitta este asociat cu elementul foc, oamenii dominanti de Pitta pot fi intensi, aserti si uneori chiar temperati . Au o minte analitica si sunt adesea foarte rationali.
 • Digestia: Au un metabolism puternic si o digestie buna. Au tendinta de a simti in mod regulat foame si pot fi iritabili daca nu mananca suficient.
 • Somnul: de obicei dorm bine, dar pot fi susceptibili la tulburari de somn atunci cand sunt stresati sau anxiosi.
 • Sensibilitate la caldura: sunt mai sensibili la temperaturi ridicate si caldura. Pot fi usor iritati in zilele caniculare.
 • Dispozitie: sunt de obicei curajosi, dar pot deveni usor iritabili si frustrati atunci cand sunt stresati sau sub presiune.
 • Capacitate de luare a deciziilor: Au o capacitate puternica de luare a deciziilor si sunt abili in a face fata situatiilor dificile.
 • Tulburari fizice: Un exces de Pitta poate duce la probleme precum acidul gastric, inflamatii, eruptii cutanate si tulburari hepatice.
 • Competitivitate: sunt adesea competitivi si le place sa fie lideri in situatii de grup.

Pentru a mentine echilibrul Pitta dosha, persoanele cu predominanta Pitta ar trebui sa urmeze o dieta si un stil de viata adecvat, care sa includa alimente proaspete, proaspete si usoare , o rutina adecvata de somn si activitate fizica regulata. Este important sa evitati alimentele picante, grase si prajite, precum si sa reduceti stresul si sa gasiti modalitati de relaxare si racoare.

Dosha Kapha: ce inseamna

Kapha este responsabil pentru structura , stabilitatea si lubrifierea corpului . Persoanele cu predominanta Kapha au urmatoarele caracteristici:

 • Constitutie fizica: au de obicei o structura fizica robusta, cu tendinta de a acumula greutate si au o constructie mai grea . Au tendinta de a avea pielea moale, neteda si bine hidratata.
 • Energie: sunt in general calmi, calmi si au o rezistenta fizica remarcabila. Au o cantitate stabila si constanta de energie.
 • Temperament: Deoarece Kapha este asociat cu elementul pamant, oamenii cu predominanta Kapha sunt adesea calmi, relaxati si pot fi foarte iubitor si intelegator.
 • Digestia: au un metabolism lent, dar regulat si o buna capacitate de asimilare. Au tendinta de a digera alimentele incet , dar au o rezistenta buna la absenta alimentelor.
 • Somn: de obicei au un somn profund si odihnitor . Ei pot dormi perioade lungi de timp si uneori pot avea dificultati in trezirea dimineata.
 • Sensibilitate la frig si umiditate: sunt mai sensibili la frig si umiditate si ar putea avea nevoie sa se imbrace calduros.
 • Dispozitie: sunt de obicei stabili din punct de vedere emotional , dar pot deveni apatici sau lenesi atunci cand sunt stresati sau plictisit.
 • Capacitatea de a lua decizii: Ei sunt atenti si iau decizii atent dupa ce au analizat cu atentie optiunile.
 • Rezistenta la schimbare: pot fi atasati de rutine si au o oarecare rezistenta la schimbare.
 • Tulburari fizice: Excesul de Kapha poate duce la probleme precum acumularea de mucus, congestie, crestere in greutate si oboseala.

Pentru a mentine echilibrul Kapha dosha, persoanele cu predominanta Kapha ar trebui sa urmeze o dieta si un stil de viata adecvat, care sa includa alimente usoare, calde si picante , o rutina adecvata de activitate fizica si un echilibru intre odihna si activitate. Este important sa evitati alimentele grele, bogate in grasimi, precum si sa gasiti modalitati de a va mentine mintea si corpul active.