„Azi-noapte a venit un autogreder, au nivelat terenul și s-au apucat până dimineața să instaleze corturile. Au eliminat aici toate grădinile la oameni (…) și noi să stăm aici cu ei, cu lumina în curte, că vezi Doamne!

Mi se pare foarte agravată (n.r. – situația), că am văzut ce fac pe dincolo, ce fac la unguri, ce fac în Germania… Se spune că deja au intrat peste oameni prin case. Să stai cu ușa închisă , să stai cu furca la pat că vezi că vin. Dacă la unguri au făcut ce au făcut, păi la noi în România ce o să facă? (…) O să fie greu. Ei spun de sus că o să fie, o să facă, o să amenajeze. De ce nu i-au lăsat la intrare în comună, de ce i-au adus în sat aici, printre oameni? O să fie dezastru, dacă nu îngrădește, dacă nu aduc garduri, să-i păzească. Ei spun că îi păzește patrula de jandarmi… Păi câte corturi sunt aici, dacă nu sunt 150 cred, că au mai venit astăzi, când am plecat noi la biserică”, a povestit un bărbat din satul Lunga din Timiș, unde a început amenajarea de tabere pentru refugiați, conform tion.ro. , citat de flux24.ro.

La fel, cu frica în sân, stau acum şi alţii care locuiesc în apropierea taberei de la Lunga.

„Sunt foarte aproape de noi și de aceea ne e și frică că vin peste noi și eu știu ce se poate întâmpla. Noi ne așteptăm la rău, nu la bine. (…) Pot să vină peste casă, ne strâng de gât, Doamne ferește! Să nu fie cazuri. De ieri, au venit camioane, au venit jandarmi, au venit de la pompieri… Numai ne-am trezit că vin, bat țevi, pun corturi, după aceea am întrebat ce se întâmplă. Au zis că se pregătesc pentru refugiați”, a mai povestit o femeie.

Alţii spun că nu se tem, dar sunt totuşi îngrijoraţi de modul în care s-au organizat autorităţile din ţara noastră şi propun ca refugiaţii, dacă ajung aici, să fie îngrădiţi şi păziţi bine, dar şi hrăniţi corespunzător.

„Nouă nu ne este frică, dar, totuși, sunt omeni străini. Nu știu ce să spun, dar eu m-am convins de ce am văzut la televizor. Am văzut bărbați tineri, vlăjgani, de la 20 de ani mai încolo, se uită după păr mai lung și treburi de-astea nu sunt bune. Și încă ceva: lângă casa Armatei s-au pus corturile? Nu e bine. E ca și cum ai pune hoțul lângă casă. Nu știu Bucureștiul cum s-a gândit, nu a fost o idee bună să pună corturile lângă casa Armatei. Toată lumea cred că este nemulțumită de toată tărășenia asta (…) Unde le-a fost mintea? Este la Comloș un teren de sport făcut de primărie, din banii europeni. Trebuia amenajat acolo, pe pajiște, trebuia îngrădit, cum s-a arătat la televizor, cum e la unguri, cu gard de doi metri, jandarmerie, eu știu ce fel de armată mai avem în țară, să fie păziți. Ei, dacă sunt oameni cu caracter, se poartă frumos. Și să le dea mâncare la toți, să facă o cantină, să le dea la oameni de mâncare, că omul flămând face rele, și multe rele, nu așa. Să nu ajungem la crime”, a recomandat altă femeie care locuieşte în apropierea taberei.

 

 

Articol redactat de Michaela Maria

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here