Ai net pe mobil? Iată ce poți face cu 250 de MB:

Home > Ai net pe mobil? Iată ce poți face cu 250 de MB:

Poți să:

– trimiți 250.000 de e-mailuri text (fără formatare HTML şi fără ataşamente) și aproximativ 500 de e-mailuri cu ataşamente;

– vizitezi de 2.500 de ori Twitter;

– intrai de 750 de ori pe un site de ştiri care oferă mult conţinut multimedia;

– vizualizezi 30 de videoclipuri de 4,5 minute pe YouTube.

Cu 500 MB, poţi face de două ori mai multe lucruri: 60 de videoclipuri pe YouTube, 500.000 de e-mailuri text, etc.

Depăşirea acestor plafoane costă foarte mult în România. De exemplu, Orange oferă un trafic suplimentar de 30 MB la opţiunile sale de internet la preţul de 0,50 euro, pentru cei care au opţiuni de date activate. Pentru cei care  nu au niciun fel de opţiune de date, preţurile sunt: pentru pachetele de voce activate până la data de 19 septembrie 2012, tariful este de 1,116 euro/MB (TVA inclus), iar pentru abonamentele Delfin activate începând cu data de 19 septembrie 2012 de 0,5 Euro/MB (TVA inclus). Ceilalţi operatori taxează la fel. În aceste condiţii nu este indicat să accesaţi internetul pe mobil dacă nu aveţi o opţiune de date activată şi să va asiguraţi, atunci când achiziţionaţi un telefon, că acesta are conexiunea de date oprită.

Cât consumă utilizatorii în funcţie de sistemul de operare

Utilizatorii de Android sunt cei mai mari consumatori de date mobile. În medie, aceştia consumă 582 MB pe lună. Urmează utilizatorii de iPhone cu 492 MB lună şi cei de Windows Phone cu 317 MB pe lună.

În luna mai a acestui an, volumul de trafic mediu lunar pe fiecare cartelă SIM activă din România era de 200 MB. „Apariţia a tot mai multor dispozitive mobile şi a cloud-ului mobil a dus la un volum de trafic de date de peste 200 MB/lună de fiecare cartelă SIM activă”, potrivit lui Bogdan Iana, director executiv ANCOM.

Cantitatea de date consumate depinde de sistemul de operare, numărul de aplicaţii instalate pe dispozitivul mobil, setările acestuia şi dimensiunea ecranului. Cu cât ecranul este mai mare, cu atât mai multe date consumă terminalul. Testele au arătat că Android este platforma cu cel mai mare consum de date.

Sfaturi pentru a reduce consumul de date

Aveţi grijă ca atunci când sunteţi acasă să folosiţi o conexiune wireless pentru a vă conecta la internet de pe smartphone şi tabletă. Un router wireless bun costă în jur de 80 de lei. Dacă aveţi o conexiune fixă acasă, cu un router veţi oferi internet în casă pentru mai multe dispozitive. Viteza conexiunii rămâne foarte bună, chiar dacă vă conectaţi wireless şi nu direct prin fir. De asemenea, trebuie să opriţi lucrul în fundal al aplicaţiilor atunci când nu le folosiţi din setările smartphone-ului sau tabletei.

Cel mai mare consumator de trafic este conţinutul video. În acest moment, potrivit Cisco, peste 40% din traficul mobil de internet este reprezentat de video. În 2015, acest procent va ajunge la 66%. Potrivit lui Marius Mariţescu, Switching and Services Director la Cosmote România, peste 50% din traficul de date în reţeaua companiei este video. Încercaţi, dacă sunteţi la metrou sau pe stradă şi aţi dat, folosind smartphone-ul sau tableta, peste un videoclip interesant de pe YouTube, Daily Motion, Vimeo sau orice alt site, să salvaţi linkul şi să vedeţi clipul atunci când sunteţi acasă sau la serviciu, conectaţi la reţeaua wireless sau să îl accesaţi de pe computer.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here