Anul 2015 va fi mai lung cu o secundă, iar explicaţia se găseşte în frânarea vitezei de rotaţie a planetei. Pământul se mişcă din ce în ce mai încet din cauza unor fenomene terestre ori cosmice, care necesită modificarea modului în care măsurăm timpul. 

Saltul de o secundă la mijlocul anului a fost decis de astronomi după ce au monitorizat neregularităţile vitezei de rotaţie a Pământului, datorate atracţiei Lunii şi a Soarelui. Pământul şi-a micşorat ritmul rotirii şi din cauza căderilor de meteoriţi, eruptiilor vulcanice şi a cutremurelor.

Toate acestea au făcut să se înregistreze o diferenţă între timpul atomic, pe care-l avem la ceasul de la mână şi orologiul natural care este Pământul şi care ne dă alternanţa zi – noapte.

Potrivit Daily Telegraph, o astfel de mica schimbare poate avea insa efecte catastrofale asupra economiei. In primul rand va fi afectat Internetul vor fi afectate calculatoarele, tabletele si telefoanele, deoarece multe dintre acestea folosesc un soft prin care se sincronizeaza cu ora exacta stabilita la Paris. Insa cand acest soft genereaza ore „aberante”, precum 11:59:60, multe dispozitive dau eroare. In 2012, cand astronomii au luat o decizie similara, browser-ul Mozilla, dar si site-uri precum Linkedin, Reddit sau Gizmodo, au picat, iar utilizaorii sistemului de operare Linux au semnalat numeroase erori.

Mai grav, potrivit autoritatilor americane, care cer eliminarea secundelor in plus, acestea pot provoca haos in tranzactiile electronice si in diverse sisteme de naivgare si de comunicatii. Reprezentatii Marii Britanii spun insa ca daca se renunta la secundele suplimentare, omenirea risca sa piarda orice notiune a legaturii dintre ora exacta si rasaritul si apusul Soarelui. O decizie in acest sens ar putea fi luata chiar in 2015, dupa ce reprezentantii tuturor guvernelor vor analiza posibilele consecinte negative.

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here