Guvernul isi justifica proiectul de lege invocand necesitatea sustinerii „sectorului si mentinerea interesului national de securitate in privinta industriei nationale de aparare si securitate corelat cu Strategia industriei nationale de securitate”. Proiectul urmeaza sa fie aprobat de Guvern si transmis Parlamentului, potrivit Hotnews.ro.

Autoritatile contractante la care face referire proiectul de lege sunt Armata, serviciile speciale si armele Ministerului de Interne.
„Operatorii economici” sunt persoanele juridice autorizate de Ministerul Economiei sa desfasoare operatiuni cu produse militare, sensibile si strategice reglementate de prezenta lege. Practic, este vorba despre actualele fabrici si institute de stat din industria de aparare.

Ministerul Economiei, dupa consultari cu operatorii economici sau cu organizatiile reprezentative ale acestora, notifica autoritatile contractante, in termen de 90 de zile calendaristice de la data primirii cerintelor operationale, lista operatorilor economici care si-au manifestat intentia de a participa la procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica, mai prevede proiectul de lege.

Daca ministerul identifica operatori economici care singuri sau in asociere au „capabilitatea si capacitatea” de a livra produsele strategice, conforme cu cerintele sistemului de aparare nationala, „autoritatea contractanta este obligata sa organizeze proceduri de atribuire a contractului de achizitie prin achizitie directa sau negociere directa cu acestia”, se arata in document.

Abia daca fabricile din industria nationala de aparare nu pot sau refuza, din motive obiective, sa intre in procesul de achizitie directa sau prin negociere directa, Armata poate sa cumpere din alta parte, prin propriile sale proceduri

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here