Astă-iarnă: gerul din SUA a adus căldură în România

Home > Astă-iarnă: gerul din SUA a adus căldură în România

În SUA, în partea nordică, centrală şi estică, pătrunderile de aer rece dinspre Arctica au fost foarte frecvente şi de lungă durată, iar în Europa central-estică au fost doar 10-12 zile de iarna autentică, în timp ce în restul intervalului hibernal au fost mai mult cu 10-15 grade mai mult decât ar fi fost normal“, a declarat Viorica Dima, meteorolog România TV.

În atmosferă nimic nu se întâmplă doar în plan local. Aerul atmosferic este un fluid, are o curgere continuă. Totul se leagă pentru că vremea la latitudini medii este dictată în prezent de meandrele unui curent de aer foarte rapid din emisfera nordică. În vreme ce în SUA şi partea vestică a Europei s-au înregistrat temperaturi scăzute şi precipitaţii abundente, în partea central-estică a Europei, care se află pe partea ascendentă a curentului jet, temperaturile au crescut foarte mult, pentru că vin din spaţiul mediteranean“, a mai spus meteorologul.

Se fac estimări în ceea ce priveşte această schimbare a tiparului clasic de evoluţie a curentului jet care dictează vremea la latitudinile emisferei nordice. Schimbările climatice generate de încălzirea globală produce perturbări semnificative în circulaţia fluidului atmosferic şi ne putem aştepta ca şi în anii viitori toate aceste devieri de la normal să fie tot mai frecvente“, a conchis Viorica Dima.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here