Presedintele Traian Basescu considera ca liderul rus Vladimir Putin “se uita cu jind la gurile Dunarii”, vorbind in contextul anexarii Crimeii la Rusia, din ultimele zile.

“Riscuri sunt pentru Transnistria, dar cred ca Putin se uita cu cel mai mare jind la gurile Dunarii, deci cred catre Transnistria, Odesa si catre gurile Dunarii. Nu stiu daca se va intampa, dar mi-am facut datoria sa avertizez aliatii nostri, sper sa nu se intample, dar in mod categoric aceste riscuri exista”, a declarat Traian Basescu, sambata, la intalnirea Fundatiei Miscarea Populara.

“Schimbarea frontierelor in regiune nu este exclusa si poate ca cei care m-au blamat cand am spus ‘Marea Neagra, lac rusesc’, cand vad ca si Crimeea este luata, poate imi dau dreptate”, a mai spus seful statului.

Presedintele a explicat ca exista o “ingrijorare profunda” ca, dupa anul 1968, dupa invadarea Cehoslovaciei, este prima data cand in Europa se petrece invadarea si anexarea unui teritoriu al unui stat de catre alt stat “prin forta sau prin utilizarea fortei”.

“Ingrijorarea este pentru comportamentul Federatiei Ruse si nimeni nu exclude pasii urmatori, care sa vizeze Transnistria sau Republica Moldova sau estul Ucrainei sau Odesa. Daca ma intrebati, Federatia Rusa nu va invada estul Ucrainei, dar il va controla prin oamenii care vor fi numiti in administratie, pentru ca nu are niciun rost sa rupa Ucraina. Are nevoie de votul oamenilor din est pentru a alege un om pe placul lor la votul din 25 mai”, a precizat Traian Basescu.

Acesta a mentionat ca masurile care s-au luat, fata de Federatia Rusa, respectiv sanctiunile impuse de Uniunea Europeana, “au vrut sa fie un semnal ca lumea civilizata nu accepta modul in care se manifesta Federatia Rusa si Putin, a fost o agresiune la adresa Ucrainei”.

Basescu: In Marea Neagra, Federatia Rusa face ce vrea

Acesta considera ca, in prezent, in Marea Neagra, Federatia Rusa “face ce vrea prin dispunerea resurselor militare, totul pana la teritoriul statelor NATO”.

Astfel, Traian Basescu a mentionat ca obiectivul major “trebuie sa fie tractarea cat mai rapida a Republicii Moldova catre Uniunea Europeana”.

Distribuie:1010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here